Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020
x

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΘ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΣΤΙΩΝ: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

Πυρά φοιτητικών συλλόγων αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας των εστιών. Καταγγέλλουν μηδαμινή μέριμνα για την υγεία τους.

Στο πλευρό του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης στέκονται φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ επικρίνοντας την απόφαση περί αναστολής λειτουργίας των φοιτητικών εστιών. 

Οπως αναφέρουν, η κυβέρνηση τους «αφήνει απροστάτευτους/ες για ακόμα μια φορά απέναντι σε αυτή τη κατάσταση» ενώ όπως τονίζουν αυτό το μέτρο τους αναγκάζει να μετακινηθούν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους με όποιες συνέπειες έχεις αυτό στην υγεία τους

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιατρικής, Φυσικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Ψυχολογικού, Αγγλικού, Νομικής, ΜΜΕ, Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών, ΤΕΦΑΑ άμεσα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΣΟΦΕΘ και στηρίζουν την απόφασή του να παραμείνουν οι εστίες ανοιχτές για όσους φοιτητές το έχουν ανάγκη. Από την πρώτη στιγμή ανταποκριθήκαμε και στέκονται στο πλευρό των οικότροφων συναδέλφων τους. Ειδικότερα, για όσους φοιτητές δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω οικογενειακής κατάστασης, η οικογένεια τους ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είτε είναι αλλοδαποί και δεν μπορούν να επιστρέψουν στους τόπους μόνιμης κατοικίας τους, είτε όσοι εργάζονται προκειμένου να ανταποκριθούν στα έξοδα τους ή της οικογένειας τους και δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους (πχ βενζινάδικα , super market) να παραμείνουν στις εστίες.

Πιο συγκεκριμένα σημειώνουν:

Στηρίζουμε την απόφαση του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης και καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας! Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει κρατική χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Εκατοντάδες είναι οι εστιακοί που δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους για διάφορους λόγους:
• Δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης
• Δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω οικογενειακής κατάστασης (ορφανοί από 2 γονείς κτλ)
• Οι οικογένειες τους ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
• Είναι είτε μετανάστες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση
• Εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους ή της οικογένειας τους ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους (delivery, super market, βενζινάδικα κτλ)

Πίσω από την ατομική ευθύνη κρύβεται η κρατική ευθύνη. Η κυβέρνηση και η πολιτική της μας αφήνει απροστάτευτους/ες για ακόμα μια φορά απέναντι σε αυτή τη κατάσταση. Το «μένουμε σπίτι» της κυβέρνησης αναγκάζει εμάς τους οικότροφους σε διασπορά σε διάφορα μέρη χωρίς να υπολογίζουν αν έχουμε που να πάμε. Δεν υπολογίζουν ότι θα μετακινηθούμε στην επαρχία μεταφέροντας παράλληλα και πιθανούς κινδύνους εξάπλωσης του ιού στις πόλεις μας, όντας και ούσες πιθανότατα σε ασυμπτωματική φάση, ενώ θα έπρεπε το κράτος να μας προστατέψει με απολυμάνσεις, αντισηπτικά, προσωπικό καθαριότητας.

Η κυβέρνηση και το κράτος βλέπει τους οικότροφους ως «βάρος» και «κόστος» και αποποιείται τις ευθύνες τους αντί να πάρει μέτρα προστασίας για αυτούς. Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας τους είναι ότι στη ΦΕΘ έχουν κάνει μόνο δύο απολυμάνσεις για τόσες εβδομάδες και έχουν τοποθετήσει ελάχιστα αντισηπτικά χωρίς όμως να ανανεώνεται το υγρό.

Σήμερα 23/3 με εγκύκλιο από το Υπουργείο ήρθε απόφαση για παροχή ξενοδοχείων σε όσους/ες δεν έχουν κατοικία στο εσωτερικό της χώρας. Το κράτος-κυβέρνηση βλέπει την εστία ως κόστος και προτιμάει να παρέχει τα λιγότερα δυνατά έξοδα στους ξενοδόχους και όχι στη συντήρηση και την ομαλή λειτουργία της εστίας (στέγαση, σίτιση, απολύμανση, αντισηπτικά, θέρμανση).

Οι χρόνιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στο δημόσιο σύστημα υγείας γίνονται ακόμα πιο φανερές αυτή την περίοδο. Πραγματικός εχθρός είναι η πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις τόσα χρόνια που έχουν οδηγήσει στη μη πρόσβαση του πληθυσμού σε σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης, όπως επαρκής ιατρικός εξοπλισμός και ιατρικό προσωπικό, πόσο μάλλον σε επαρχιακές πόλεις και χωριά.

Η κυβέρνηση αποφασίζει την απαγόρευση της κυκλοφορίας την ίδια ώρα που αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους! Ξεκαθαρίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για όσους έχουν ήδη φύγει από τις εξαγγελίες της, θέτοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού στους κοντινούς τους. Δεν τρομοκρατούμαστε και δεν φεύγουμε από την εστία!

Απαιτούμε:
• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ.
• Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα!
• Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
• Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
• Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 για όποιον θέλει.
• Δωρεάν τεστ για τον ιό, παροχή όλων των απαραίτητων προστατευτικών μέσων και κάλυψη των εξόδων μεταφοράς για όποιον φοιτητή επιθυμεί να φύγει από την εστία
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα αναγκαία μέτρα για σύγχρονες και επαρκής υπηρεσίες περίθαλψης.
• Καμία υπενοικίαση ξενοδοχείου για στέγαση των εστιακών φοιτητών/τριών.

Αποφασίζουμε:

ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ.
ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ(ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ).

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ