Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021
x

ΦΥΛΛΟΦΑΓΟ ΕΝΤΟΜΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΕ ΣΒΩΛΟΥ ΚΑΙ ΤΣΙΜΙΣΚΗ

Η κατάσταση του φυλλώματος των δέντρων φτελιάς χειροτερεύει διαρκώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της έντονης παρουσίας του φυλλοφάγου εντόμου.

Σε πειραματική εφαρμογή εντομοαπωθητικής κόλλας στα δέντρα των δρόμων Αλ. Σβώλου και Τσιμισκή θα προχωρήσει για φέτος το Τμήμα Αλσών Δενδροστοιχιών και Φυτωρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ Δήμητρα), αλλά και την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου.

Η κατάσταση του φυλλώματος των δέντρων φτελιάς των συγκεκριμένων δρόμων χειροτερεύει διαρκώς τα τελευταία χρόνια, λόγω της έντονης παρουσίας του φυλλοφάγου εντόμου Xanthogaleruca Luteola.

Η πληθυσμιακή του έκρηξη συνδέεται τόσο με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όσο και με τη δυσκολία αποτελεσματικής επέμβασης σε δέντρα που βρίσκονται εντός του αστικού δικτύου.

Σκοπός της εφαρμογής είναι η μείωση των προβλημάτων που προκαλεί η έντονη παρουσία του εντόμου.

Εφαρμογή: Τοποθέτηση ζωνών με ειδική εντομοαπωθητική κόλλα στα δέντρα, ώστε να παγιδευτούν τα έντομα κατά την κίνηση τους επάνω στον κορμό και στη συνέχεια εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της πειραματικής εφαρμογής.

Αν τα τελικά αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, τότε παρόμοια επέμβαση θα πραγματοποιηθεί και τις επόμενες χρονιές. Για το θέμα θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής αναφορικά με το πρόβλημα, αλλά κυρίως με την πειραματική εφαρμογή.

Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Μαρτίου στις 19:00 στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ