Σάββατο 13 Αυγούστου 2022
x

ΦΑΜΕΛΛΟΣ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ

Για προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης ΝΔ που οδηγεί σε υποβάθμιση της λίμνης Κορώνεια και σε ευρωπαϊκό πρόστιμο κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

"Επαναφέρουμε για τέταρτη φορά το θέμα της διαχείρισης της Κορώνειας στη Βουλή γιατί δεν έχουμε λάβει καμία ουσιαστική απάντηση και γιατί δεν υπάρχει κανένα έργο, αλλά υπάρχει και μία προκλητική αδιαφορία και ανεπάρκεια της Κυβέρνησης που αμφισβητεί πλέον την επιβίωση της λίμνης Κορώνειας. Έχουμε ένα σοβαρό τοπικό πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, αλλά έχουμε και ένα σοβαρό διεθνές πρόβλημα για τη χώρα μας, γιατί μας εκθέτετε και διεθνώς." Αυτό ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

«Για ακόμη μια φορά διαπιστώνουμε την ανεπάρκεια και την ανικανότητα της διοίκησης του ΥΠΕΝ να προχωρήσει ήδη δρομολογημένα έργα από το 2019, με ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (όπως την ένταξη έργων αποχέτευσης της περιοχής της Κορώνειας στις προτεραιότητες και τις χρηματοδοτήσεις του εθνικού σχεδίου λυμάτων)», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι ακριβώς δύο χρόνια πριν ο τότε υπουργός ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης δήλωνε ότι αναλάμβανε προσωπικά την ευθύνη για να σώσει τη λίμνη και είχε δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν τα έργα όσον αφορά στην ενωτική τάφρο, όσον αφορά στην ορεινή υδρονομία και στους βιολογικούς καθαρισμούς των γύρω οικισμών. «Αντί όμως τα παραπάνω να εξελιχθούν, αντιθέτως η κατάσταση γίνεται χειρότερη όχι μόνο για τη  λίμνη -καθώς δεν έγινε καμία παρέμβαση προς αποκατάσταση-αλλά και για την ίδια τη χώρα διότι αυτή η αδράνεια δεν έμεινε απαρατήρητη από την Ε.Ε., που ζητά και πάλι εξηγήσεις. Δεν έχει υλοποιηθεί καμία δέσμευση της κυβέρνησης ενώ κανείς δεν ασχολείται στο ΥΠΕΝ με το θέμα», τόνισε ο κ. Φάμελλος και συμπλήρωσε: «Άρα, γυρίζουμε προς τα πίσω. Η Ευρώπη τώρα αρχίζει να ψάχνει ξανά το θέμα γιατί υπάρχει απόλυτη ανεπάρκεια της Κυβέρνησης. Και τις επιστολές αυτές τις ξέρουμε γιατί ζητούν απαντήσεις από τον Ιούνιο του 2020».

Συνεχίζοντας, ο Σ. Φάμελλος ενημέρωσε το κοινοβούλιο για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος και τον Συντονιστή της Κορώνειας «ο οποίος, κατά τον κ. Χατζηδάκη, δεν θα έκανε τίποτα άλλο πρωί, μεσημέρι βράδυ και θα είχε και ειδική μονάδα μέσα στο Υπουργείο. Στη συνάντηση αποκαλύφθηκε ότι δεν έχει συσταθεί καμία ειδική μονάδα μέσα στο Υπουργείο και ο συντονιστής δεν έχει κάνει τίποτα δύο χρόνια. Δεν έχει καμία αρμοδιότητα, δεν έχει να ασχοληθεί με τίποτα, δεν έγινε η υπεύθυνη μονάδα στο ΥΠΕΝ και ακόμα ψάχνουν να βρουν για ένα έργο 800.000 ευρώ για τον καθαρισμό της ενωτικής τάφρου ποιος φορέας θα το υλοποιήσει, ενώ η Περιφέρεια το ανακοινώνει και το δημοπρατεί μετά από ένα χρόνο ο Δήμος Βόλβης Λαγκαδά ανακοινώνει σύμβαση με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ για το ίδιο έργο, η οποία υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες, ενώ θα έπρεπε το έργο να έχει ολοκληρωθεί από το 2019!».

«Από τη συζήτηση της ερώτησης δεν δόθηκε καμία απάντηση για το μέλλον της Κορώνειας ή για την αλληλογραφία με την ΕΕ, ούτε κατατέθηκαν τα έγγραφα που είχαν ζητηθεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Καμία απάντηση δεν δόθηκε και για την ανυπαρξία του Συντονιστή αλλά και για τη μη συγκρότηση ειδικής μονάδας στο ΥΠΕΝ, όπως νομοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και γιατί αδρανήσανε ενώ γνωρίζανε από τις 16-09-2019 την κατάσταση της λίμνης. Η άγνοια και η έλλειψη προετοιμασίας του ΥΠΕΝ για το θέμα αποδείχτηκε και από το ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός δεν γνώριζε το πρόσφατο ιστορικό της λίμνης όπως και το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε αδικαιολόγητα τον Ιούνιο 2020 την επέμβαση στον αιγιαλό της λίμνης (Ν. 4691/2020, άρθρο 33)», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

Δείτε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στον παρακάτω σύνδεσμο
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ