Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020
x

ΕΥΡΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ ΠΙΝΙΕΡΑ

Ο Πινιέρα ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση προκειμένου να ανταποκριθεί στις «νέες απαιτήσεις» που προέκυψαν από την κοινωνική κρίση

Τις παραιτήσεις όλων των μελών της κυβέρνησής του ζήτησε ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα με φόντο τις μαζικές διαδηλώσεις και ταραχές που καταγράφονται στη χώρα και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 19 άτομα.

Στη διάρκεια διαγγέλματός του προς τους πολίτες που αναμεταδόθηκε απευθείας το Σάββατο, ο Πινιέρα ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση προκειμένου να ανταποκριθεί στις «νέες απαιτήσεις» που προέκυψαν από την κοινωνική κρίση, ενώ διαβεβαίωσε πως σκοπός του είναι να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, «εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες».

Την Παρασκευή, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες απαίτησαν να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις σε μια ειρηνική διαδήλωση στο Σαντιάγο. Οι πολίτες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση αξίωσαν επίσης την παραίτηση του συντηρητικού προέδρου.

Δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι πέντε από πυρά αστυνομικών και στρατιωτικών, ενώ χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν τη 18η Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 7.000 συνελήφθησαν. Οι ζημίες που έχει προκαλέσει η κοινωνική κρίση, η πιο σοβαρή των τελευταίων τριών δεκαετιών, στις επιχειρήσεις στη Χιλή υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο Πινιέρα ακύρωσε το μέτρο που αποτέλεσε την αφορμή των επεισοδίων, την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό κατά 3%, ενώ ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να ανακουφιστούν οι φτωχότεροι πολίτες, ειδικότερα αυξήσεις της κατώτερης σύνταξης και του κατώτερου μισθού. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας εξήγγειλε ακόμη ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» στη Χιλή, όπου το χάσμα των ανισοτήτων είναι ιδιαίτερα βαθύ.

Οι κινητοποιήσεις ωστόσο συνεχίστηκαν, με τους διαδηλωτές να χαρακτηρίζουν τα μέτρα που ανήγγειλε ανεπαρκή και να προβάλλουν διάφορα αιτήματα, ιδίως να επιστρέψουν οι μονάδες των ένοπλων δυνάμεων - που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στους δρόμους μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας - στους στρατώνες.

Ερευνητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναμένεται να αφιχθούν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής τη Δευτέρα για να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί παραβιάσεων κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων εξαίρεσης. Στη χώρα αναμένεται επίσης αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ