Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020
x

EUROGROUP: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 500 ΔΙΣ. ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Μετά από περίπου 17 ώρες διαβουλεύσεων οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για το πακέτο αντιμετώπισης των επιπτώσεων.

Την «ένεση» ύψους 500 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup. Η τηλεδιάσκεψη άρχισε στις 22.30 μετά από τρεις διαδοχικές αναβολές και μισή περίπου ώρα μετά οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ έληξαν τη συνεδρίαση χειροκροτώντας.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε η συμφωνία που περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία με μέτρα που αγγίζουν συνολικά τα 540 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το πακέτο περιλαμβάνει δανειοδότηση για τα κράτη με πιστωτικές γραμμές στον ESM, που διαθέτει συνολικά 240 δισ. ευρώ χωρίς πρόσθετες υποχρεώσεις εάν χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την κάλυψη δαπανών για υγειονομική περίθαλψη, θεραπεία και πρόληψη λόγω του COVID 19.

Η Ιταλία συμβιβάστηκε, καθώς φαίνεται σε αυτό το κομμάτι με τον υπουργό Οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι να αναφέρει, πάντως, πως η χώρα του θα επιμείνει στην έκδοση ευρωομολόγου και θα καταθέσει άμεσα νέα πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επιπλέον εγκρίθηκε το πρόγραμμα SURE ύψους 100 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση από την Κομισιόν που θα διατεθεί στα κράτη προκειμένου να στηρίξουν την απασχόληση και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Επίσης, 200 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά το πέρας της συνεδρίασης τόνισε πως τα κράτη - μέλη της ΕΕ κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους μετά από 17 περίπου ώρες διαβουλεύσεων.

Στο κοινό ανακοινωθέν και τις προτάσεις τους προς του αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων οι 19 υπουργοί θα συμπεριλάβουν τη χρήση «καινοτόμων εργαλείων» για την μετά - πανδημική ανάκαμψη, έναν όρο τον οποίον απέρριπτε η Ολλανδία, καθώς θεωρούσε ότι μπορεί να μεταφραστεί στο μέλλον σε κοινά ευρω - ομόλογα.

Σύμφωνα με την καταρχήν συμφωνία, την οποία θα πρέπει να αποδεχθούν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ο μοναδικός όρος για την προσφυγή μια χώρας στα κεφάλαια του ESM θα είναι η δέσμευσή της ότι τα χρήματα θα τα χρησιμοποιήσει για τις υγειονομικές ανάγκες, τις ανάγκες περίθαλψης και πρόληψης, άμεσα ή έμμεσα, λόγω του νέου ιού. Συνεπώς δεν θα υφίσταται καμία αναφορά σε «Μνημόνιο», κάτι που θα εθεωρείτο τοξικό για την Ιταλία ή την Ισπανία.

Οι χώρες θα μπορούν να δανειστούν για να ρίξουν χρήματα στην οικονομία τους, αλλά τότε θα πρέπει να δεχθούν κάποιους όρους.

Αναφορικά με το ταμείο που θα χρηματοδοτήσει την μετά-πανδημική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, βάσει της καταρχήν συμφωνίας στο Eurogroup, το εν λόγω ταμείο «θα είναι προσωρινό και έκτακτο και θα στοχεύει ανάλογα με το κόστος που καλείται να επωμιστεί κάθε κράτος - μέλος στην κρίση του Covid-19»

Ο Μάριο Σεντένο θα στείλει επιστολή στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να τους ενημερώσει σχετικά με το ποιά κράτη - μέλη ζητούν ευρω - ομόλογο και ποιοι όχι, ενώ δεν θα γίνεται καμία ρητή αναφορά στην «αμοιβαιοποίηση τους χρέους».

Τρία δίχτυα προστασίας

"Θυμόμαστε την κρίση του 2008, όταν η Ευρώπη έκανε πολύ λίγα, πολύ αργά", τόνισε ο κ.Σεντένο.

"Εάν αθροίσουμε όλα τα μέτρα, μαζί με τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, μιλάμε για τρισεκατομμύρια ευρώ", πρόσθεσε.

"Η αλληλεγγύη είναι το κλειδί προκειμένου να αποφύγουμε τoν κατακερματισμό της Ευρωζώνης", είπε ακόμη ο κ. Σεντένο, κάνοντας λόγο για τρία επάλληλα "δίχτυα προστασίας" για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και εθνικές οικονομίες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος που επετεύχθη μια καλή συμφωνία και ευχαρίστησε τον Μάριο Σεντένο για την πολύ καλή δουλειά που έκανε.

"Ξέρουμε ότι είμαστε σε κρίση”, τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινκ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό πως ελήφθησαν μέτρα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της κρίσης, γιατί όπως τόνισε οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι πολύ σοβαρές.

Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι τα μέτρα είναι σχεδιασμένα για να βοηθήσουν τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους περισσότερο από ότι κάποιες άλλες. Τόνισε, δε, ότι ήταν απαραίτητα ώστε να αποφευχθεί να διευρυνθούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών της ένωσης.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ πρόσθεσε επίσης ότι ο ESM θα αποτελέσε το δίχτυ προστασίας για όλες τις χώρες της ένωσης, προσφέροντας στήριξη μέσω πιστωτικής γραμμής ECCL που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Μέσω αυτής θα εξασφαλίσει ρευστότητα με χαμηλό επιτόκιο, ενώ οι χώρες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά μόνο για μέτρα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

"Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα", έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο έκανε λόγο για μια "καλή συμφωνία" προκειμένου οι χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

"Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19", τόνισε με tweet της η κ. Καλβίνο.

"Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης", πρόσθεσε.

Στα αποτελέσματα του Eurogroup αναφέρθηκε με σειρά tweet του ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα.

"Μετά από μακρές και έντονες συζητήσεις τις τελευταίες δύο ημέρες, το Eurogroup έφτασε σε ένα αίσιο αποτέλεσμα σήμερα. Προχωρήσαμε σε λογικές συμφωνίες τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ολλανδία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κρίση του κορονοϊού.

Θέσαμε στο τραπέζι ένα συνεκτικό πακέτο που θα βοηθήσει τις χώρες να χρηματοδοτήσουν τα υγειονομικά κόστη, που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές. Υπό ορθές συνθήκες, θα βοηθήσει επίσης να ανοικοδομήσουμε τις εθνικές μας οικονομίες μακροπρόθεσμα.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορεί να παρέχει οικονομική βοήθεια χωρίς προϋποθέσεις για υγειονομικές δαπάνες. Θα είναι επίσης διαθέσιμος για οικονομική υποστήριξη, αλλά με προϋποθέσεις. Αυτό είναι δίκαιο και λογικό.

Επιπλέον, συμφωνήσαμε για έξτρα χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες μας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υποστήριξη της αγοράς εργασίας μας μέσω του προϋπολιγισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιπλέον χρηματοδότηση για υγειονομική βοήθεια μέσω ενός έκτακτου ευρωπαϊκού ταμείου στο οποίο οι χώρες θα συνεισφέρουν κατά το δοκούν.

Με αυτό το πακέτο θα βοηθήσουμε τις χώρες που βρίσκονται σε ανάγκη βραχυπρόθεσμα, ενώ ταυτόχρονα θα οικοδομούμε ανθεκτικές οικονομίες μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για δυναμικό και λογικά υπεύθυνο δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης", τόνισε ο Ολλανδός υπουργός.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ