Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020
x

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΙΑΝΟ»

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ζητά με κατεπείγουσα ερώτηση να ενημερωθεί για το ποια κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να αξιοποιηθούν.

Να ενημερωθεί για το ποια κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ζημιών και στην αποζημίωση των πληγέντων από την κακοκαιρία «Ιανός» ζητά με κατεπείγουσα ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Ο Μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» που έπληξε με σφοδρότητα πολλές περιοχές της Ελλάδας άφησε πίσω του έναν τραγικό απολογισμό. Ήδη έχουν εντοπιστεί τρείς νεκροί ενώ μία γυναίκα παραμένει αγνοούμενη. Τα σημαντικότερα προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στα Ιόνια νησιά, Κεφαλονιά, Ιθάκη, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και στην Κρήτη. Περιοχές έχουν αποκλειστεί ενώ υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες. Σπίτια και επιχειρήσεις έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από τις πλημμύρες, τη λάσπη και τα φερτά υλικά. Ενώ σημαντικό κομμάτι της καταστροφής που θα επηρεάσει την οικονομία των περιοχών που έχουν πληγεί από τη σφοδρή κακοκαιρία είναι η εικόνα που παρουσιάζει η αγροτική παραγωγή μετά την επέλαση του «Ιανού». Πολλοί αγρότες δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν την παραγωγή τους η οποία δέχθηκε τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να πουλήσουν και να εισπράξουν. Ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί το ζωικό και το φυτικό προϊόν των περιοχών που επλήγησαν.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-          Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία και από ποια κοινοτικά Ταμεία μπορούν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των ζημιών και στην αποζημίωση των πληγέντων ώστε να επανέλθουν οι περιοχές που επλήγησαν σε μία κατάσταση κανονικότητας;».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ