Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022
x

ΕΡΝΤΟΓΑΝ:Η EΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ-ΠΤΗΣΗ ΑΚΑΡ ΜΕ F-16 ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δίχως την Τουρκία το ΝΑΤΟ δεν είναι ισχυρό, δήλωσε ο Ερντογάν την ώρα που ο υπουργός Άμυνας, χουλουσί Ακάρ έκανε πτήση με μαχητικό πάνω από το Αιγαίο

Ειρωνικός και προκλητικός εμφανίστηκε ενώπιο των δημοσιογράφων ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ερωτηθείς για το μήνυμα συγχαρητηρίων το οποίο είχε ανεβάσει το ΝΑΤΟ στο Twitter για την εθνική γιορτή της Τουρκίας, το οποίο αργότερα, μετά την αντίδραση της Ελλάδας, αναγκάστηκε να αποσύρει, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η αρνητική άποψη της Αθήνας και η παρουσίασή της στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποδυναμώσει τις σχέσεις Τουρκίας – ΝΑΤΟ. Διότι δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί το ΝΑΤΟ δίχως την Τουρκία. Αλλωστε η Ελλάδα δεν έχει καμία σοβαρή αξία εντός του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό αν υπάρχει και η Τουρκία. Δίχως την Τουρκία, το ΝΑΤΟ δεν είναι ισχυρό».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβαλε τον ισχυρισμό πως το ΝΑΤΟ δεν είναι ισχυρό χωρίς την Τουρκία, ενώ, αντιθέτως, για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία «η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερη αξία».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, αφού προειδοποίησε την Ελλάδα πως σε περίπτωση που δεν αλλάξει πολιτική απειλείται με τα ίδια γεγονότα με όσα συνέβησαν το 1922, αμέσως μετά έκανε επίδειξη με F-16, καθώς –όπως ανακοινώθηκε– με το συγκεκριμένο μαχητικό πέταξε στους αιθέρες στο Βόρειο Αιγαίο

Ο Χ. Ακάρ, σε ομιλία του στην αεροπορική βάση του Εσκί Σεχίρ, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι στις 23 Αυγούστου τα τουρκικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας και υποστήριξε ότι «πρόκειται για εξαιρετικά εχθρικές και λανθασμένες ενέργειες. Παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες και τη ρητορική της Ελλάδας, η οποία αγνοεί το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη φιλία. Παρακολουθούμε στενά τις προβοκατόρικες ενέργειες και δηλώσεις τους. Δίνουμε τις αντίστοιχες απαντήσεις και στο τραπέζι και στο μέτωπο στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, και θα συνεχίσουμε έτσι. Το ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες πρέπει να δουν τι κάνει η Ελλάδα. Εχουμε προειδοποιήσει όλους τους συμμάχους μας για την Ελλάδα».

Υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα «προέβη σε απόπειρα εισβολής με την ενθάρρυνση και την υποστήριξη τρίτων χωρών το 1919-1922», ο Ακάρ συνέχισε λέγοντας: «Επανειλημμένα υπενθυμίζουμε στους συνομιλητές μας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μπει ξανά σε παρόμοια περιπέτεια, δεν πρέπει να ξαναμπεί σε μπελάδες, να ξαναπάθει τέτοια μεγάλη ζημιά, πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις προσπάθειες που θα την οδηγήσουν σε απογοήτευση και πρέπει να διδαχθεί από την Ιστορία. Λέμε ότι δεν μπορείτε να φθάσετε πουθενά με αυτούς τους λεγόμενους εξοπλισμούς και τις δήθεν συμμαχίες. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο».

Πηγή: kathimerini
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ