Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
x

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΠΝΤΟΥΛΧΑΜΙΤ ΧΑΝ ΘΑ ΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΜΕ

«Το γεωτρύπανο είναι αυτή τη στιγμή από τα λίγα πλοία που υπάρχουν στον κόσμο. Είναι ικανό να τρυπήσει έως και 12 χιλιάδες μέτρα», λέει ο Ερντογάν.

Αισιόδοξος ότι το νέο πλωτό γεωτρύπανο που έριξε στη θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από την Ουκρανία, όπου πραγματοποίησε τριμερή συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι και το γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε δηλώσεις του στο αεροπλάνο της επιστροφής προς Τούρκους δημοσιογράφους δήλωσε πως «το γεγονός ότι αυτά τα πλοία υποστήριξης, που ονομάστηκαν από αυτά τα τρία αδέρφια, συνοδεύουν το Αμπντουλχαμίτ Χαν, είναι ένα γεγονός που μας χαροποιεί. Ας ελπίσουμε ότι όταν αρχίσουν να λαμβάνονται τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα μας κάνει φυσικά πολύ πιο χαρούμενους. Αυτό το γεωτρύπανο είναι αυτή τη στιγμή από τα λίγα πλοία που υπάρχουν στον κόσμο. Είναι ικανό να τρυπήσει έως και 12 χιλιάδες μέτρα. Είναι απαράμιλλο αυτή τη στιγμή. Έχει ένα τέτοιο χαρακτηριστικό, μια τέτοια ομορφιά. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν καλά νέα. Για να δούμε….

Φυσικά, κάποιοι, ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση, νιώθουν πολύ άβολα με αυτό. Ονομάσαμε το πλοίο Αμπντουλχαμίτ Χαν. Είδατε ποιος ενοχλήθηκε από αυτό. Σκεφτείτε, είναι στην πολιτική και λέει ότι ξέρει πολύ καλά την ιστορία. Πώς γνωρίζει την ιστορία; Φτάνει στο σημείο να μη σέβεται τον Αμπντουλχαμίτ Χαν. Όταν μιλάει, μιλά ως συντηρητικός. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα τα μοιραστούμε με το έθνος μας όταν λάβουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα με το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν».

Νέα εποχή με το Ισραήλ - Θα χαλάσουμε τα παιχνίδια των γειτόνων μας

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ και το βήμα για διορισμό πρεσβευτών αμοιβαία. Ο Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε εάν οι σχέσεις με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο είναι καθαρά ενεργειακές στην ανατολική Μεσόγειο, απάντησε ωστόσο ότι είναι περισσότερο αποκατάσταση πολιτικών σχέσεων.

«Θα ήταν πιο ακριβές να πούμε ότι η διαδικασία (εξομάλυνσης) είναι περισσότερο προσανατολισμένη στην πολιτική. Είναι απαραίτητο να είναι πολιτική. Στην πολιτική δεν χωράει δυσαρέσκεια. Πρέπει να είσαι πάντα ήρεμος», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει ευκαιρία συνάντησης. Για παράδειγμα, με την Αίγυπτο οι σχέσεις σε ανώτατο επίπεδο δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά τώρα συνεχίζουμε έστω σε κατώτερο επίπεδο, δηλαδή σε υπουργικό επίπεδο, και μετά ελπίζουμε ότι θα κάνουμε και βήμα σε κορυφαίο επίπεδο. Γιατί ο λαός της Αιγύπτου είναι αδέρφια μας. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε δυσαρεστημένοι με τον αιγυπτιακό λαό. Για αυτό πρέπει να εδραιώσουμε ειρήνη μαζί τους το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να εξασφαλίσουμε περαιτέρω βήματα με τη Συρία. Κάνοντας αυτά τα βήματα, ελπίζω ότι θα χαλάσουμε πολλά παιχνίδια που γίνονται με τους γείτονές μας σε ολόκληρη την περιοχή, σε αυτήν την περιοχή του ισλαμικού κόσμου», δήλωσε με νόημα.

Πηγή: ethnos.gr
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ