Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021
x

ΟΡΓΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΚΙΝΤΖΙ: ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε σήμερα τη σαφή διαφωνία του στη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία - Τι απάντησε ο Ερντογάν

Ιδιαίτερα ενοχλημένος παρουσιάστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τις αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος επέκρινε την εισβολή στη Συρία.

Σε δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «χωρίς αμφιβολία ο κύριος Ακιντζί δεν γνωρίζει τα όριά του». «Πρέπει να μάθει τα όριά του, πρέπει να μάθει τη θέση του», συνέχισε.

Η θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα, συνέχισε ο Ερντογάν, οφείλεται στους αγώνες της Τουρκίας και όχι τους δικούς του.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι ο τουρκοκυπριακός λαός θα του δώσει τις «απαραίτητες απαντήσεις».

Ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε νωρίτερα σήμερα τη σαφή διαφωνία του για την στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Σύρια. Όπως έγραψε στο facebook, «μερικές φορές το να είσαι σιωπηλός δεν είναι επειδή δεν έχεις λόγια να πεις. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που είναι αδύνατο να πεις "ναι" ή "όχι". Εάν δεν μπορείτε να δείτε την ευκαιρία να επηρεάσετε την κατάσταση με αυτά που λέτε, μπορεί επίσης να χρειαστεί να μείνετε σιωπηλός».

Επεσήμανε πως «πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου η Συρία μπορεί να φροντίσει τα δικά της σύνορα και η Τουρκία να μπορεί να νιώσει ασφαλής. Για αυτό πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο όφελος να δούμε εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Πέρα από αυτό, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να δω τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου (να βελτιώνονται). Σε συνεργασία με την ΕΕ, μια Τουρκία που θα είναι καλύτερη για όλους».

«Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στην στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας, η οποία προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική χούντα. Φίλοι μου πεθαναν στο πλευρό μου στις μαχες της Λευκωσίας. Όπως οι περισσότεροι από εμάς, είδα τι σημαίνει πόλεμος. Αν και την επέμβαση της Τουρκίας τότε την αποκαλούσαμε "Ειρηνευτική Επιχείρηση", ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε "Πηγή Ειρήνης" δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι' αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα». 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ