Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΔΙΚΗ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να βοηθήσουν την Τουρκία στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ειρήνης στη Συρία.

Στο Κυπριακό και στη μεγάλη πρόκληση του προσφυγικού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του στην 74η Σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Για το θέμα του Κυπριακού ο Ερντογάν ανέφερε πως δεν βλέπει λύση: «Παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις, το κυπριακό δεν θα επιλυθεί εξαιτίας της ασυμβίβαστης και άδικης στάσης που κρατούν οι Ελληνοκύπριοι» ήταν το σχόλιό του.

Στα υπόλοιπα σημεία της ομιλίας του, ο Ερντογάν είπε: «Η Τουρκία είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα στον κόσμο, σε ότι αφορά την ανθρωπιστική δράση, καθώς φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό ξεριζωμένων σε παγκόσμια κλίμακα. Φιλοξενούμε 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν φύγει από τις χώρες τους λόγω των συγκρούσεων και της πείνας. Αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό 29 πολιτειών των ΗΠΑ.

Το 2019, η Τουρκία διέσωσε 32.000 παράνομους μετανάστες, που πνίγονταν στη θάλασσα και επαναπάτρισε 58.000, στους οποίους δεν περιλαμβάνονταν Σύριοι. Η διασφάλιση της ειρήνης στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, θα επιτρέψει τον επαναπατρισμό 3 εκατομμυρίων Συρίων απο την Τουρκία και την Ευρώπη

Δεν μπορούμε να αφήσουμε την τύχη της ανθρωπότητας στην ευχέρεια ορισμένων χωρών. Επαναλαμβάνω πως ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε χώρες.

Η διεθνής κοινότητας χάνει διαρκώς την ικανότητά της να βρίσκει μακρόχρονες και σταθερές λύσεις σε προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, η πείνα, η δυστυχία, η κλιματική αλλαγή.

Καλούμε τις χώρες - μέλη του ΟΗΕ να στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας μας, προς τη διασφάλιση της ασφάλειας στη Συρία και στην Ιντλίμπ, ώστε να αποφευχθεί η μετανάστευση και οι σφαγές ανθρώπων».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ