Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
x

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΝΑΤΟ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙ 147 ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ

Με επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έκλεισε τον κύκλο της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Τούρκος πρόεδρος

Από το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, κατά την τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην ισπανική πρωτεύουσα, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στην Ελλάδα που, όπως είπε, «έχει παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο 147 φορές» και για αυτόν τον λόγο «θα έπρεπε να λογοδοτήσει».

Ο Τούρκος ηγέτης επανέλαβε, στο ίδιο πλαίσιο, και την κατηγορία ότι η Ελλάδα «στρατιωτικοποιεί νησιά κατά παραβίαση των Συνθηκών».  

«Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει μια συμπεριφορά που δεν είναι σύμφωνη με τον τρόπο που πολιτευόμαστε. Μετά το γεύμα στην Κωνσταντινούπολη (σ.σ. τον περασμένο Μάρτιο) είπα στον Μητσοτάκη να έχουμε διμερείς σχέσεις και να μην βάζουμε τρίτους ανάμεσα. Αλλά πήγε στο Κογκρέσο και έκανε μια ομιλία, όπου απλά ανέστρεψε τη συμφωνία. Και πήγε στο Νταβός και έκανε το ίδιο» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, επαναδιατυπώνοντας τις γνωστές του θέσεις.

Και συνέχισε, αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, εμφανώς ενοχλημένος: «Κάνει ειδικές επισκέψεις στα νησιά του Αιγαίου. Εξοπλίζει τα νησιά. Αυτά προστατεύονται από τη Λωζάνη και το Παρίσι, δεν επιτρέπεται να εξοπλίζονται».

Σε ερώτηση για την σταθερότητα στο Αιγαίο και την αποκλιμάκωση των εντάσεων, ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε: «Όσο η Ελλάδα δεν προκαλεί εντάσεις, δεν καιγόμαστε να προκαλέσουμε εντάσεις. 147 φορές η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο μας και εμείς απαντήσαμε. Το κάναμε και αισθάνεστε άβολα; Αποκλείεται».

«Η Ελλάδα να μην εξοπλίζει τα νησιά. Να σέβονται τις Συνθήκες και να κάνουν τα απαραίτητα βήματα» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, επανέφερε στο προσκήνιο τη... δυσπιστία του για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, για τις οποίες θεωρεί ότι στρέφονται κατά της Τουρκίας. «Ο λαός μας δεν καταπίνει οτι είναι για τη Ρωσία. Εμείς θέλουμε έναν ειρηνικό κόσμο. Για όλα αυτά έχω μιλήσει με σαφήνεια στις διμερείς επαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επανέφερε στο προσκήνιο τη... δυσπιστία του για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, για τις οποίες θεωρεί ότι στρέφονται κατά της Τουρκίας. «Ο λαός μας δεν καταπίνει οτι είναι για τη Ρωσία. Εμείς θέλουμε έναν ειρηνικό κόσμο. Για όλα αυτά έχω μιλήσει με σαφήνεια στις διμερείς επαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα σήμερα, ο ίδιος είχε παρουσιαστεί αισιόδοξος για το θέμα της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ενώ είχε παράλληλα προειδοποιήσει και τη Φινλανδία και τη Σουηδία πως εάν δεν ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι της Άγκυρας, τότε η Τουρκία θα μπλοκάρει εκ νέου την επικύρωση του πρωτοκόλλου της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.   

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε σήμερα από τη Μαδρίτη, με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ολοκληρώνεται, πως Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν συνομιλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα στις ΗΠΑ το προσεχές διάστημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, τον διαβεβαίωσε κατά τη διμερή συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στη Μαδρίτη πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου αυτή η συμφωνία για την πώληση των F-16 στην Τουρκία να περάσει από το Κογκρέσο.

Αναφερόμενος στο τριμερές μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη αυτών των δύο ευρωπαϊκών χωρών στο ΝΑΤΟ, ο κ. Ερντογάν παρουσιάστηκε ικανοποιημένος. Ο ίδιος δήλωσε πως οι ανησυχίες και οι ευαισθησίες της Τουρκίας ελήφθησαν τελικώς υπόψη από τις άλλες χώρες, που θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αποδείξουν ότι προτίθενται να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους.  

Ο Τούρκος ηγέτης προειδοποίησε μάλιστα πως εάν Σουηδία και Φινλανδία δεν ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της Τουρκίας στο πλαίσιο του τριμερούς μνημονίου που υπεγράφη την περασμένη Τρίτη, τότε το πρωτόκολλο της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να σταλεί στο τουρκικό κοινοβούλιο προς έγκριση/επικύρωση.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ