Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020
x

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΚΑΔ-ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ανακοινώσει νέα λίστα με τις επιχειρήσεις που πλήττονται, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για τον κορωνοϊό

Νέα λίστα με τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό και ΚΑΔ (Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητος) που έχουν δηλωθεί σαν δευτερεύουσες δραστηριότητες αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών. 

Και αυτό, όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, επειδή πολλές επιχειρήσεις άλλη δραστηριότητα ή κλάδο έχουν δηλώσει σαν τον Κύριο ΚΑΔ, αλλά από άλλη Δευτερεύουσα δραστηριότητα έχουν τελικά τα πιο σημαντικά έσοδα.

Εντάσσοντας έτσι -εκτός από τους Κύριους- και Δευτερεύοντες Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, η κυβέρνηση θα καλύψει χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζομένους τους που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που έχουν ως τώρα ανακοινωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι με τις αποφάσεις 1053 και 1054 που δημοσιεύθηκαν προ ημερών, αποκλείονταν αυτομάτως από τα μέτρα στήριξης όσες επιχειρήσεις δεν είχαν Κύριο ενεργό ΚΑΔ στις 20/3/2020, ο οποίος να εντάσσεται στη λίστα που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Πλέον όμως θα εξετάζονται αν ανήκουν και οι δευτερεύοντες ΚΑΔ στη σχετική λίστα, αλλά και ο τζίρος που δηλώνεται στο Ε3 ανά κλάδο, ώστε να αποδεικνύεται ότι υπάρχει πράγματι δραστηριότητα που έχει πληγεί-και όχι απλώς ένας ΚΑΔ που παρέμενε ανενεργός και δεν πλήττεται από την κρίση.

Προς το παρόν πάντως, έχουν ξεπεράσει πλέον τις 250.000 οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει ήδη δηλώσεις στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για να ενταχθούν στα μέτρα προστασία. Στις επόμενες 5 ημέρες αναμένεται ο αριθμός τους να τετραπλασιαστεί.

Την ίδια στιγμή και η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί την απόφαση για επιστροφές φόρου - εξπρές σε επιχειρήσεις που τις περιμένουν. Με εντολή του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, για ποσά επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ύψους μέχρι 30.000 ευρώ ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, η πληρωμή θα γίνει άμεσα χωρίς άλλες ελεγκτικές διαδικασίες και καθυστερήσεις.

Ως εκκρεμείς υποθέσεις, νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου γιατις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μέχρι την 20/3/2020 (ημερομηνία δημοσίευσης της ΠΝΠ σε ΦΕΚ). Για όσες επιστροφές φόρων γίνουν με αυτήν τη διαδικασία, θα διενεργηθούν σε δεύτερη φάση δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ