Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021
x

ΕΠΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ (ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ) ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

Τα βασικότερα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από τη δεύτερη ανάγνωση των «βελτιωτικών κινήσεων» - Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να υποεκπροσωπείται

Δεν τον λες και “ανασχηματισμό” όσα ανακοινώθηκαν χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σχετικά με τη νέα σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Και μόνο το γεγονός ότι δεν αντικαταστάθηκε κανένα απολύτως μέλος της κυβέρνησης, ακόμη και αυτοί τους οποίους είχε αδειάσει το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου εξ αιτίας εσφαλμένων επιλογών τους, αφαιρεί από τον όρο “ανασχηματισμός” το ουσιαστικό περιεχόμενό του. Εντέλει οι όποιες αλλαγές περιορίστηκαν στην είσοδο στην κυβέρνηση δύο βουλευτών της ΝΔ του Νίκου Ταγαρά και της Ζωής Ράπτη καθώς και ενός εξωκοινοβουλευτικού, του Παναγιώτη Τσακλόγλου οι οποίοι αναλαμβάνουν υφυπουργεία, ενώ δύο υφυπουργοί ο Θόδωρος Σκυλακάκης (του Οικονομικών) και ο Νίκος Παπαθανάσης (του Ανάπτυξης) αναβαθμίστηκαν σε αναπληρωτές.

Όπως μου έλεγε προ ημερών κυβερνητικό στέλεχος “οι ανασχηματισμοί ανακοινώνονται συνήθως είτε λίγο πριν από τη ΔΕΘ, ώστε ο πρωθυπουργός να ανέβει με άλλον αέρα στην Έκθεση είτε έπειτα απ' αυτήν στην περίπτωση που δεν τα πάει καλά στη Θεσσαλονίκη”. Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον νεκρό χρόνο των αρχών του Αυγούστου να προχωρήσει στις όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, προεξοφλούσε και το πενιχρό εύρος τους.

Τα βασικότερα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από τη δεύτερη ανάγνωση των “βελτιωτικών κινήσεων”, όπως τις αποκάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο κυβερνητικό σχήμα είναι τα ακόλουθα:

1. Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να ενστερνίζεται το δόγμα ότι “ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει”. Είναι προφανώς ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου της διακυβέρνησής του, με αυτή τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, κάτι το οποίο καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις. Έκρινε, προφανώς, ο πρωθυπουργός, ότι δεν υπήρχε σοβαρός λόγος να προχωρήσει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, σε ευρείας κλίμακας αλλαγές. Έτσι, κρατά για αργότερα, το εργαλείο του ανασχηματισμού το οποίο ενδεχομένως να του χρειαστεί περισσότερο όταν και εάν στην πορεία στραβώσουν τα πράγματα.

2. Ακόμη και να το ήθελε, όμως, ο πρωθυπουργός δεν είχε την πολυτέλεια ευρύτατων αλλαγών καθώς η συγκυρία δεν του το επιτρέπει. Για παράδειγμα, η αναζωπύρωση του κορωνοϊού και των συνεπαγόμενων οικονομικών επιπτώσεων, καθώς και η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τον υποχρεώνουν να διατηρήσει ως έχει το σχήμα σε βασικά υπουργεία όπως το Εξωτερικών, το Άμυνας, το Υγείας, το Οικονομίας και το Προστασίας του Πολίτη. Όμως, αν δεν μπορείς να ανακατέψεις βασικά χαρτιά της τράπουλας, ό,τι άλλο κάνεις είναι ήσσονος σημασίας γι' αυτό, προφανώς και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε, σε αυτή τη φάση να μην κάνει ουσιαστικά τίποτε.

3. Από τις περιορισμένες, έστω, αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, συμπεραίνεται ότι το κύριο ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου στρέφεται στους τομείς της Οικονομίας, των Επενδύσεων, της Υγείας, της Εργασίας και του Περιβάλλοντος. Βεβαίως, όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, από τις πολιτικές τις οποίες θα επιλέξει να εφαρμόσει και πρωτίστως, από το εάν θα καταφέρει να αξιοποιήσει και προς ποια κατεύθυνση, τα (ας πούμε) 70 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Κεντρικό πρόσωπο εδώ είναι φυσικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

4. Με την είσοδο των τριών νέων υφυπουργών στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός επιχειρεί να στείλει τα εξής μηνύματα: πρώτον ότι υπολογίζει στα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας του από την οποία προέρχονται οι Ζωή Ράπτη και Νίκος Ταγαράς και δεύτερον, ότι σκοπεύει να συνεχίσει το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, όπως σηματοδοτείται από την αξιοποίηση του Πάνου Τσακλόγλου.

5. Εάν στα ανωτέρω, συνυπολογίσει κανείς και τις αλλαγές οι οποίες έγιναν σε επίπεδο γενικών και ειδικών γραμματέων, συμπεραίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με το μοντέλο διακυβέρνησης του λεγόμενου “επιτελικού κράτους”, στο οποίο, τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει το Μέγαρο Μαξίμου.

6. Πάντως, το γεγονός ότι διατήρησε στο κυβερνητικό σχήμα υπουργούς οι οποίοι τραυμάτισαν με τις επιλογές ή τις ανεπάρκειές τους το κυβερνητικό προφίλ, όπως οι κ. Βρούτσης, Αυγενάκης και Θεοχάρης, στέλνει λάθος μήνυμα, τόσο προς το εσωτερικό της κυβέρνησης, όσο και προς την κοινωνία.

7. Τέλος, η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να υποεκπροσωπείται στο κυβερνητικό σχήμα, με μόνο τον Θόδωρο Καράογλου. Αυτό έχει να κάνει, ενδεχομένως, και με την όχι και τόσο καλή σχέση που έχει ο κ. Μητσοτάκης με το γαλάζιο πολιτικό προσωπικό της πόλης.

Συμπερασματικά, ο πραγματικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα πρέπει να αναμένεται κάποια στιγμή μέσα στον χειμώνα, ενδεχομένως με την αλλαγή του χρόνου.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ