Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022
x

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Πνίγουν τους οικονομικά ασθενέστερους και την κοινή λογική, λένε οι συνδικαλιστές - Τελευταία φορά τα κουπόνια για δωρεάν αγορά προϊόντων από λαϊκές

Λάβροι κατά του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, είναι οι συνδικαλιστές των λαϊκών αγορών, καθώς βάσει του νόμου που υπουργείου για τις λαϊκές αγορές το πρόγραμμα διάθεσης κουπονιών στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες για την αγορά δωρεάν προϊόντων από τις λαϊκές αγορές εφαρμόζεται αυτή την εβδομάδα για τελευταία φορά.

Την προηγούμενη Δευτέρα άρχισε η διάθεση των κουπονιών στους δικαιούχους για την αγορά δωρεάν προϊόντων από τις λαϊκές του νομού Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε όλες τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας.

Μάλιστα, οι ωφελούμενοι του κοινωνικού προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά είναι 645 οικογένειες με 2.519 δικαιούχους, εκ των οποίων οι 1.874 είναι προστατευόμενα μέλη.

«Η κατανομή του διαθεσίμου ποσού των 200.000 ευρώ στους δικαιούχους γίνεται μέσω του κοινωνικού προγράμματος ενίσχυσης ευπαθών ομάδων για την κάλυψη των βιοτικών τους αναγκών με είδη που πωλούνται στις λαϊκές αγορές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για 358 μονογονεϊκές οικογένειες, 141 τρίτεκνες, και 146 πολύτεκνες οικογένειες μακροχρόνια ανέργων με συγκεκριμένο ανά κατηγορία επιτρεπτό ύψος εισοδήματος. Δυστυχώς αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Βάση του νέου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων πλέον δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αυτή», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης, αλλά και τα σωματεία «Ομόνοια» (λαϊκές αγορές Θεσσαλονίκης) και «Μακεδονία» (εκτός Θεσσαλονίκης).

«Αναμφίβολα πρόκειται για μία τουλάχιστον απαράδεκτη απόφαση. Την ώρα, που οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια, είναι πολύ δύσκολες και όχι μόνο για τις ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, έρχεται η Ελληνική κυβέρνηση και καταργεί αυτό το βοήθημα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Άγγελος Δερετζής υπογράμμισε: «Πρόκειται για μία ακατανόητη απόφαση. Αντί να δούμε πως θα επεκτείνουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το σταματάνε. Η πρόταση μας ήταν και είναι να δοθούν ακόμη περισσότερα χρήματα ώστε να ευνοηθούν ακόμη περισσότεροι πολίτες».

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία:

-Τα χρηματικά ποσά προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλουν οι δραστηριοποιούμενοι πωλητές στις λαϊκές αγορές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και φυσικά όλης της επικράτειας. Δεν είναι δηλαδή πόροι που καταβάλει το κράτος, ούτε επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Στοιχείο, που όπως είναι ευκολονόητο, κάνει πιο μεγάλη την απορία για την απόφαση να σταματήσει το πρόγραμμα.

-Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεθεί επανειλημμένα στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδι χωρίς να υπάρξει απάντηση.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η φωτογραφία είναι από την προηγούμενη Δευτέρα όταν και διατέθηκε το ποσό των 999 ευρώ υπό μορφή κουπονιών στο Δημοτικό Ίδρυμα-Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός». Τα παρέδωσε στο ίδρυμα η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ενώ παρών στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ιδρύματος, Θεόφιλο Πατέλη, ήταν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στην συνάντηση συμμετείχε η αναπληρώτρια διευθύντρια και ψυχολόγος του Βρεφοκομείου, Χρυσάνθη Μακρή, ο κ. Δερετζής, ο πρόεδρος των λαϊκών αγορών Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Καρυπίδης κ. Καρυπίδης, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών «Πρόοδος», Ανέστης Καρυπίδης και ο γενικός γραμματέας του Σωματείου «Ομόνοια», Μπάμπης Τσιλιμπίρας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ