Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021
x

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΣ:ΤΟ LOCKDOWN ΠΗΡΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

Ενδέχεται η πτώση να ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε η δραστηριότητα των Χριστουγέννων, αλλά αυτό είναι λίγο θεωρητικό, είπε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος

Το lockdown πήρε παράταση για να δούμε τα αποτελέσματα των γιορτών, είπε ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Θέμα.

«Υπάρχει μία πτωτική τάση, αλλά ο καθένας θα ήθελε και θα περίμενε, να είναι εντονότερη, ειδικά με τα μέτρα που έχουμε σε ισχύ εδώ και δύο μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να δούμε τη συνέπεια των συνευρέσεων στις γιορές και αυτό είναι ένας λόγος που έκανε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων να προτείνει την παράταση της εβδομάδας, παρότι δεν είναι αυτή που είχε εισηγηθεί την πρώτη εβδομάδα μετά τις γιορτές».

«Έχουμε δώσει μία υπερβολική έμφαση στις εισηγήσεις της επιτροπής πολλές φορές με πολύ διασταλτικό τρόπο. Η κυβέρνηση δικαιούται απολύτως να λαμβάνει αποφάσεις, έχει την πιο πλήρη εικόνα των πραγμάτων διότι δεν είναι μόνο τα ιατρικά και επιδημιολογικά δεδομένα», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε ότι «καμία φορά γίνεται επίκληση στις συστάσεις της επιτροπής ενώ δεν υπάρχουν. Αυτό είναι λίγο άσχημο γιατί εμφανίζεται η επιτροπή να είναι παρακολούθημα κάποιας πολιτικής, κυβερνητικής ή μη». «Αυτά δεν είναι σωστά πράγματα, οι επιτροπές των επιστημόνων οφείλουν και πρέπει να είναι ανεξάρτητες. Καμία φορά γίνεται μία υπερβολική επίκληση που δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μία τέτοια εικόνα στην κοινή γνώμη. Σε όλες τις επιστημονικές επιτροπές είναι κεφαλαιώδες στοιχείο της λειτουργίας τους η ανεξαρτησία γνώμης», συμπλήρωσε.

«Ενδέχεται η πτώση να ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε η δραστηριότητα των Χριστουγέννων, αλλά αυτό είναι λίγο θεωρητικό», συμπλήρωσε ο καθηγητής και τόνισε ότι «πρέπει κανείς να είναι λιγάκι, προσεκτικός, να δει τα δεδομένα και μετά να προχωρήσει στο άνοιγμα περισσότερων λειτουργιών». «Και είναι μία καλή αρχή, οι λειτουργίες να ανοίγουν σχετικά σταδιακά, μία προς μία για να μπορεί ο καθένας να μπορεί να αξιολογήσει τις συνέπειες» κατέληξε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ