Σάββατο 17 Απριλίου 2021
x

THESSALONIKI TAX FORUM: ΣΕ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γενικό αίτημα για μείωση των φόρων και περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου. Άσχημα τα μαντάτα για τις ασφαλιστικές εισφορές,

Όσοι επιχειρούν στην Ελλάδα, με το ισχύον φορολογικό καθεστώς, τις έκτακτες εισφορές που έγιναν μόνιμες, τις προκαταβολές φόρων, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, θα πρέπει να θεωρηθούν ήρωες ή τρελοί, είπε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Παναγιώτης Χασάπης, μεταφέροντας την άποψη επιχειρηματία που δεν δίστασε να επενδύσει στην Κίνα.

Από το βήμα του συνεδρίου Thessaloniki Tax Forum ο κ. Χασάπης τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει το "ξεζούμισμα" επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να εκλογικεύσει τους φορολογικούς συντελεστές ενώ ο ΣΕΒΕ προτείνει την αναστολή του πόθεν έσχες στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεων, τουλάχιστον για μία τριετία, ώστε να προσελκυσθούν κεφάλαια επιχειρηματιών του εξωτερικού.

Η οικονομία σε φαύλο κύκλο υπερφορολόγησης

Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίσει ένα Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής και να προχωρήσει στην αλλαγή της σχέσης δαπανών και εσόδων, επιλέγοντας ανακατανομή των δαπανών και στοχευμένες περικοπές με παράλληλη ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Τα παραπάνω υποστήριξε η δικηγόρος και τέως Γ.Γ.Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαΐδου, λέγοντας ότι με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 η οικονομία οδηγείται σε έναν φαύλο κύκλο υπερφορολόγησης που θα φέρει νέα μέτρα, μείωση της εισπραξιμότητας των φόρων, αναγκαστικά μέτρα με κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, περισσότερα κόκκινα δάνεια και ενδεχομένως ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη.

Οι υψηλές εισφορές εξανεμίζουν τα κέρδη των εταιρειών

Το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2017, με βάση το νόμο 4387, θα είναι τόσο υψηλό καθώς το σύνολο των επιβαρύνσεων θα ξεπερνάει τα κέρδη των επιχειρήσεων, κατάσταση που μοιραίως θα οδηγήσει εταιρείες, επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες στην απόκρυση εσόδων για λόγους επιβίωσης.

Μάλιστα όπως είπε ο φοροτεχνικός Ευάγγελος Αμπελιώτης το επόμενο διάστημα πρόκειται, με υπουργική απόφαση, να τροποποιηθεί το άρθρο '39' του ανωτέρω νόμου, που αφορά στα μερίσματα των μετόχων των Α.Ε. και στα κέρδη των εταίρων των ΕΠΕ και ΙΚΕ, έτσι που η εισφορά για την κύρια ασφάλιση θα φτάνει στο 20% και η εισφορά για τον κλάδο υγείας στο 6,95%. Πέραν αυτού, τα έσοδα των μελών των διοικητικών συμβουλίων δεν θα φορολογούνται όπως αυτά των μισθωτών, αλλά με τον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών ενώ οι ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις θα είναι 20%+6,95% ή 20%+7,10%.

Ο κ. Αμπελιώτης επίσης παρότρυνε στους ακροατές της ημερίδας, να ερευνήσουν για τις αποδείξεις των ονομαστικών καταθέσεων στις τράπεζες επειδή επίκειται έλεγχος εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων των οποίων οι καταθέσεις δεν συνάδουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Πλαστικό χρήμα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής Μιχάλης Κούπκας τόνισε ότι αν είχαν εφαρμοστεί από την αρχή του έτους τα μέτρα για την αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος, ενδεχομένως δεν θα χρειαζόταν η υπογραφή του συμπληρωματικού μνημονίου τον Μάιο του 2016 (Ν.4389/2016) που έφερε πληθώρα νέων φόρων, θεσμοθέτηση δημοσιονομικού κόφτη, αύξηση στον ΦΠΑ κλπ. με απωτερο εισπρακτικό στόχο 1,6 δισ. ευρώ.

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ