Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022
x

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ «ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΑ (ΦΩΤΟ)

Το οικόπεδο κοντά στην παραλία που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο πρόκειται να καθαριστεί εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Στον καθαρισμό του σκουπιδότοπου που υπάρχει εδώ και περίπου τρεις μήνες σε ανοικτό οικόπεδο δίπλα στη θάλασσα στην Περαία Θεσσαλονίκης σκοπεύει να προχωρήσει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ο δήμος Θερμαϊκού, όπως δήλωσε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης της δημοτικής ενότητας Θερμαϊκού, Θωμάς Μπίρος.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την περιοχή δίπλα στο Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας (ΚΕΔΑ) Περαίας και κοντά στο Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού (ΚΑΠΠΑ). Το σημείο βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από την παραλία της Περαίας, ενώ πολύ κοντά υπάρχει ένας οικισμός Ρομά. 

Τον χώρο αυτό χρησιμοποιεί ο δήμος για την εναπόθεση κλαδιών τα οποία προορίζει για ανακύκλωση με τη χρήση σπαστήρα, ώστε να τα μετατρέψει σε πριονίδι. Ωστόσο, πολλοί ασυνείδητοι πετούν συχνά μπάζα και σκουπίδια, δημιουργώντας μία άτυπη χωματερή μέσα στη χορτολιβαδική έκταση, η οποία κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή, σε συνδυασμό και με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού να τυλιχθεί στις φλόγες.

Τις σχετικές φωτογραφίες ανέβασε στο προφίλ της στο Facebook η κάτοικος της περιοχής Μαρουτσέλλα Βασιλειάδου η οποία, μιλώντας στη Voria.gr χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική και επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στη δημοτική αρχή.

Το ζήτημα είχε αναδείξει η Voria.gr με σχετικό ρεπορτάζ στα μέσα Ιουνίου. Τότε, ο κ. Μπίρος είχε αναφέρει ότι επρόκειτο να παρέμβει η Πυροσβεστική και να πραγματοποιήσει ελεγχόμενη καύση στα κλαδιά που δεν διαχωρίζονται από τα απορρίμματα, ώστε να καθαριστεί ο χώρος. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη. 

Σε νέα επικοινωνία που είχε χθες, Τρίτη 7 Αυγούστου η Voria.gr με τον αντιδήμαρχο, ο ίδιος υποστήριξε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και σήμερα, Τετάρτη, θα μεταβεί συνεργείο του δήμου που θα κάνει τη διαλογή ανάμεσα στα απορρίμματα / μπάζα και τα κλαδιά. Στη συνέχεια θα απομακρυνθούν τα μπάζα, ενώ τα κλαδιά θα μετατραπούν σε πριονίδι ώστε τελικώς να καθαριστεί η περιοχή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη των απορριμμάτων ανάμεσα στα κλαδιά καθιστά αδύνατη την ανακύκλωση της ξυλείας, αφού υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί ο σπαστήρας και η διαλογή δεν είναι εύκολη. «Οι πολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν ότι εκεί είναι χώρος για ανακύκλωση των κλαδιών και όχι χωματερή...», σχολιάζει ο αντιδήμαρχος.

Ο κ. Μπίρος ανέφερε επίσης ότι υπάρχει ειδικός περιφραγμένος χώρος στη Μηχανιώνα όπου οι πολίτες μπορούν να αφήσουν προϊόντα οικοδομικών εργασιών, ογκώδη αντικείμενα και κάθε λογής μπάζα. «Εκεί όμως θα πρέπει να πληρώσουν το σχετικό παράβολο, για αυτό προτιμούν να πηγαίνουν με φορτηγά τη νύχτα και να τα αφήνουν παρανόμως σε ανοικτούς δημόσιους χώρους», λέει ο κ. Μπίρος.

Ακόμη, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι με την εναπόθεση των κλαδιών, το οικόπεδο γίνεται «στόχος» για όποιον θέλει να ξεφορτωθεί κάθε λογής μπάζα και απορρίμματα, θεωρώντας ότι ο χώρος... διατίθεται για αυτόν τον σκοπό. Για αυτόν τον λόγο, ο κ. Μπίρος ενημέρωσε ότι ο δήμος δεν θα συνεχίσει πλέον να αφήνει τα κλαδιά εκεί. «Υπάρχει έτοιμος αδειοδοτημένος και περιφραγμένος χώρος κοντά στον τερματικό σταθμό του ΟΑΣΘ στη Μηχανιώνα. Στο εξής θα πηγαίνουμε τα κλαδιά εκεί για ανακύκλωση», κατέληξε ο κ. Μπίρος.  

Συνεπώς, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιδημάρχου, στο σημείο δεν θα τοποθετηθούν εκ νέου κλαδιά, ενώ τα ήδη υπάρχοντα μπάζα θα απομακρυνθούν. Μένει να φανεί εάν η ασυνειδησία των πολιτών θα λάβει κι αυτή τέλος ή εάν θα εντοπιστεί κάποιος από τους πολίτες που πετούν εκεί τα μπάζα, ώστε να επιβληθούν τα πρόστιμα που αναλογούν. 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ