Παρασκευή 16 Απριλίου 2021
x

ΕΠΙΑΣΑΝ ΣΤΑ ΠΡΑΣΑ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΥΣ ΝΑ ΣΚΑΒΟΥΝ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

Πέντε συλλήψεις ατόμων που πιάστηκαν επ αυτοφώρω να σκάβουν σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο ορεινής περιοχής του νομού Πέλλας

Στη σύλληψη πέντε ατόμων για αρχαιοκαπηλία προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης.

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών για παράνομη ανασκαφή σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο ορεινής περιοχής του νομού Πέλλας και κατά τη διάνοιξη οπής βάθους περίπου οκτώ μέτρων από τους δράστες. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο στην Αραβησσό.

Πρόκειται για άντρες ηλικίας από 43 έως 50 ετών, ελληνικής καταγωγής, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από το χώρο ανασκαφής κατασχέθηκαν φακοί, γάντια, μπαταρίες, σακίδια, μάσκες προσώπου μιας χρήσης και εργαλεία πρόσφορα και βοηθητικά για την ολοκλήρωση της παράνομης ενέργειας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία 46χρονου εκ των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
•    28 αρχαία χάλκινα νομίσματα ρωμαϊκής και μέσης βυζαντινής περιόδου,
•    Δαχτυλίδι
•    Χάλκινη αμφικονική χάντρα,
όλα αντικείμενα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του προαναφερόμενου Νόμου, σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιας αρχαιολόγου.

Επιπρόσθετα, σε χώρους της ίδιας οικίας, εντοπίστηκαν και 19 ναρκωτικά δισκία, για τα οποία ο 46χρονος στερούταν ιατρικής συνταγής.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ