Τρίτη 13 Απριλίου 2021
x

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

Νέα στοιχεία, τεκμηρίωση της ιστορικής αλήθειας και ανάδειξη της μεγάλης ανασκαφής στη Βεργίνα, μέσω προγραμματικής σύμβασης Περιφέρειας, ΑΠΘ και ΥΠΠΟ

Σε ανθρωπολογική επανεξέταση των οστών (σκελετικού υλικού), που βρέθηκαν στην ανασκαφή των βασιλικών τάφων της Βεργίνας προχωρούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΑΠΘ και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, έπειτα από την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ τους.

Στόχος είναι τα καινούργια στοιχεία που αναμένεται να προκύψουν να συμβάλουν στην ταύτιση των νεκρών και στη βέλτιστη τεκμηρίωση της ιστορικής αλήθειας.

Στη σημερινή συνεδρίασή της η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε την τροποποίηση της προγραμματικής απόφασης, η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Συμμετέχω» και επιστημονική υπεύθυνη του έργου, ομότιμη καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και διευθύντρια της ανασκαφής στη Βεργίνα, Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη, τόνισε ότι έχουν προκύψει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, που θα εμπλουτιστούν με τη διεύρυνση των ερευνών, μέσα από τη συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση.

Μάλιστα, η κ. Παλιαδέλη είπε ότι από τη μέχρι στιγμής ανθρωπολογική εξέταση οστών προέκυψε ότι η ηλικία της γυναικείας μορφής που είναι θαμμένη στον τάφο του Φιλίππου είναι μεγαλύτερη από τα 20 με 21 έτη που είχε εκτιμηθεί στην αρχή και προσεγγίζει πλέον τα 30 με 34 χρόνια.

«Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η εκδοχή να πρόκειται για μια από τις δύο γυναίκες του Φιλίππου του Β', τη Μήδα ή την Κλεοπάτρα αλλά κυρίως αποκλείεται η δυνατότητα να πρόκειται για τη γυναίκα του Φιλίππου του Γ', ετεροθαλούς αδελφού του Αλέξανδρου για τον οποίο ορισμένοι είχαν προτείνει ότι μπορεί να είναι ο νεκρός του βασιλικού τάφου. Το στοιχείο αυτό ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την άποψη ότι ο βασιλικός τάφος ανήκει στον Φίλιππο τον Β΄», επισήμανε η κ. Παλιαδέλη.

Η ανθρωπολογική επανεξέταση εμπλέκει μια σειρά επιστημόνων και ειδικών στους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας και στις βασιλικές ταφές από την Αγορά της αρχαίας πόλης των Αιγών. Ανθρωπολόγοι, γιατροί από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και το ΕΞΕΦΕ «Δημόκριτος» συμμετέχουν σε μια ιδιαίτερα λεπτομερή και εξαντλητική διαδικασία.

Η ανασκαφή στη Βεργίνα ξεκίνησε το 1938 από το δάσκαλο του Μανόλη Ανδρόνικου, τον Κωνσταντίνο Ρωμαίο και αν κάποιος εξαιρέσει την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συνεχίζεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 μέχρι σήμερα.

Στην πανεπιστημιακή ανασκαφή, όπως είπε η κ. Παλιαδέλη ανήκει το σύνολο των ευρημάτων της Μεγάλης Τούμπας και των βασιλικών τάφων ενώ σε αυτήν οφείλεται και ο εντοπισμός πολύ σημαντικών ευρημάτων εντός της οχυρωμένης πόλης.

Περιγράφοντας τα σπουδαία ευρήματα της Βεργίνας, η κ. Παλιαδέλη είπε: «Έχουμε βρει γλυπτά, επιγραφές, πολύ σημαντικά πράγματα, τα οποία ανακοινώνουμε κάθε χρονιά στο ετήσιο αρχαιολογικό συνέδριο. Απλώς τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν πάρα πολύ τα κονδύλια και τα χρήματα που έχουμε για τις πολλές ανασκαφές που γίνονται από το ΑΠΘ είναι πολύ λίγα. Συνεπώς για να επεκτείνει κανείς την έρευνα και να ανταποκριθεί σε θέματα συντήρησης και μελέτης των ευρημάτων είναι απαραίτητη η υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας, Πανεπιστημίου και Υπουργείου».

Σημαντικό κομμάτι της ανασκαφής είναι ο εκπαιδευτικός της χαρακτήρας, που «καλλιεργεί» και τους μελλοντικούς αρχαιολόγους.

«Λόγω της οικονομικής κατάστασης των πανεπιστημιακών ανασκαφών, την οποία εμείς βιώνουμε στη Βεργίνα και τις άλλες ανασκαφές που κάνει το ΑΠΘ, δεν μπορούμε όχι μόνο να τις επεκτείνουμε και να τις διευρύνουμε αλλά ούτε να καλύψουμε τις ανάγκες μας απέναντι στα ευρήματα, δηλαδή στις ανάγκες μελέτης και συντήρησης. Η προγραμματική σύμβαση έχει αυτό ακριβώς το στόχο», εξήγησε η κ. Παλιαδέλη.

Ταυτόχρονα πάντως, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί και υλοποιεί το νέο Πολυκεντρικό Μουσείο της Βεργίνας, το οποίο θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση στη φημισμένη παγκοσμίως ανασκαφή και θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τη Βεργίνα και τους αρχαιολογικούς χώρους, όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Η προγραμματική σύμβαση, που υπέγραψαν Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ΑΠΘ και υπουργείο Πολιτισμού προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συντήρηση των κινητών ευρημάτων της πανεπιστημιακής ανασκαφής, τη σύνταξη μελετών για την προστασία και την συντήρηση των αρχιτεκτονικών της λειψάνων, την ηλεκτρονική και φωτογραφική τεκμηρίωση των δεδομένων της, την ψηφιακή διάσωση των ανασκαφικών ημερολογίων και των σχεδίων της, τη φωτογραμμετρική αποτύπωση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων της, τη γεωφυσική έρευνα στους ανασκαφικούς της τομείς και τον επανασχεδιασμό και εμπλουτισμό της ιστοσελίδας της πανεπιστημιακής ανασκαφής.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ