Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021
x

ΕΟΦ: ΠΑΝΙΚΟΣ ΜΕ TAMIFLU ΚΑΙ RELENZA - ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Τα φάρμακα Tamiflu και Relenza εξαφανίστηκαν από τα ράφια εξαιτίας της έξαρσης της γρίπης. Θα συνταγογραφούνται πλέον για σοβαρές περιπτώσεις.

Αλλάζει τον τρόπο διάθεσης των αντιικών φαρμάκων Tamiflu και Relenza ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη τους καθώς τα δύο προϊόντα έκαναν φτερά από τα ράφια των φαρμακείων λόγω της έξαρσης της γρίπης.

Ως εκ τούτου, μετά από γνωμέτευση του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων του ΕΟΦ, που έγινε δεκτή από την ηγεσία του Οργανισμού, τα δύο αντιικά θα διατίθενται με «περιορισμένη ιατρικη συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

«Πρόκειται για μια αναμενόμενη απόφαση τον ΕΟΦ», εξηγεί στην Voria.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η υπέρμετρη συνταγογράφηση των δύο φαρμάκων από τους γιατρούς, που οδηγούσε σε ελλείψεις τους από τα φαρμακεία».

Πλέον τα δύο φάρμακα θα χορηγούνται σε σοβαρές περιπτώσεις και με ειδικό τρόπο, βάζοντας φρένο στην ανεξέλεγκτη διάθεση που είχε παρατηρηθεί τα τελευταία 24ωρα λόγω του πανικού που προκλήθηκε για την έξαρση της γρίπης.

Μάλιστα λόγω της αυξημένη ζήτησης η εταιρεία διάθεσης του Tamiflu, υποσχέθηκε ότι στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον θα υπάρξει ενίσχυση των φαρμακείων με το συγκεκριμένο προϊόν, αφού απέμειναν ελάχιστα κομμάτια σε λίγα φαρμακεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα αίτια που οδηγούν σε ελλείψεις φαρμάκων είναι οι παράλληλες εξαγωγές τους.

Δηλαδή πρόκεται για φαρμακευτικά προϊόντα υψηλής ζήτησης σε επίπεδο ΕΕ που αφού εισαχθούν στη χώρα μας επανεξάγονται σε άλλες χώρες της Ένωσης.

Πρόκειται για μια νόμιμη διαδικασία, που όμως πολλές φορές γίνεται σε μεγάλο βαθμό και σε τέτοιες περιπτώσεις παρεμβαίνει ο ΕΟΦ, ώστε να μπει φρένο στις εξαγωγές και να εξομαλυνθούν οι εγχώριες ελλείψεις.

Τι απαντά η εταιρεία διάθεσης του Tamiflu

Σε ανακοίνωσή της η Roche Hellas, που διανέμει το φάρμακο στη χώρα μας διαβεβαιώνει με ανακοίνωσή της ότι η διάθεση όλων των περιεκτικοτήτων των καψακίων του φαρμακευτικού σκευάσματος οσελταμιβίρη (Tamiflu) διεξάγεται απρόσκοπτα και σε επαρκείς ποσότητες προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, μέσω των προβλεπόμενων καναλιών, δηλαδή προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών άνω των 60 κλινών.

«Η Roche Hellas έχει ήδη ενημερώσει σχετικά με τα παραπάνω τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και παραμένει σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τον Οργανισμό. Δεδομένα κλινικών μελετών και καθημερινής κλινικής πρακτικής για την εποχική γρίπη και την πανδημική γρίπη, επιβεβαιώνουν ότι το Tamiflu είναι αποτελεσματικό στο να μειώνει σημαντικά τη βαρύτητα και διάρκεια των συμπτωμάτων της γρίπης», αναφέρεται χαρακτηριστικά
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ