Παρασκευή 16 Απριλίου 2021
x

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΑΔΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΜΑΤ ΣΤΟ CAMP ΤΩΝ ΔΙΑΒΑΤΩΝ (VIDEO)

Υπήρξε ολιγόλεπτη ένταση μεταξύ των συγκεντρωμένων και της αστυνομίας, με τους πρώτους να εξαπολύουν επίθεση εναντίων των αστυνομικών.

Μικροένταση ξέσπασε έξω από το camp των Διαβατών, όταν ομάδα περίπου 40 γυναικών, μαζί με μικρά παιδιά, από τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες-μετανάστες στο σημείο, επιχείρησε να μετακινηθεί.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ήθελαν να υποδεχτούν μέλη της οικογένειάς τους που έρχονται από τη Συμμαχική Οδό, ωστόσο τα ΜΑΤ έστησαν μπλόκο και δεν τους άφησαν να περάσουν το σημείο.

«Θέλουμε να δούμε τις οικογένειες μας. Δεν είμαστε φυλακισμένες» φώναζαν στα αγγλικά.

Ακολούθησε ολιγόλεπτη ένταση μεταξύ των συγκεντρωμένων και της αστυνομίας, με τους πρώτους να εξαπολύουν επίθεση εναντίων των αστυνομικών και τους δεύτερους να τους απωθούν. Λίγα λεπτά αργότερα υπήρξε μία ακόμη ολιγόλεπτη ένταση όταν η ίδια ομάδα γυναικών προσπάθησε επίμονα να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό. Οι άνδρες των ΜΑΤ τις απώθησαν ξανά και μία-δύο γυναίκες φέρονται να εκτόξευσαν πέτρες εναντίον τους, ενώ μία γυναίκα φαίνεται να έχασε για μερικά δευτερόλεπτα τις αισθήσεις της και την απομάκρυναν από το σημείο. Οι υπόλοιποι πρόσφυγες βρίσκονται σε στάση αναμονής έξω από το camp.

Ο Χασάμ Αμπάς, 25 ετών, από το Ιράκ βρίσκεται με πολλούς ακόμα συμπρατριώτες του στον άτυπο καταυλισμό που έχει σχηματιστεί με την ελπίδα να κατευθυνθεί στα σύνορα και να καταφέρει να φύγει από την Ελλάδα.

«Πρέπει να φύγω. Είμαι στο camp (στα Ιωάννινα) έξι μήνες τώρα. Δεν έχω δουλειά. Δεν μου έχουν πει ημερομηνία για τη συνέντευξη μου για την εξέταση ασύλου», δηλώνει στη voria λέγοντας πως έχει τέσσερα παιδιά να ζήσει.

«Δεν με νοιάζει που θα πάω. Θέλω να πάω σε μια χωρά που θα μπορώ να δουλέψω. Γερμανία, Αυστρία, Ολλναδία, δεν μου κάνει διαφορά», πρόσθεσε.

Μεταξύ των υπόλοιπων προσφύγων και της ομάδας γυναικών έχει στηθεί μεγάλο μπλόκο της αστυνομίας.

Από τους τηλεβόες του camp ακούγονται μηνύματα στα αραβικά.

«Προσπαθούμε μέσω ηχογραφημένων μηνυμάτων που ακούγονται από τους τηλεβόες να εξηγήσουμε στους συγκεντρωμένους πρόσφυγες ότι πρέπει να επιστρέψουν στις εστίες τους», σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr, ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι περισσότεροι κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι διέμεναν σε δομές φιλοξενίας, διαμερίσματα ή ξενοδοχεία, πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές έξω από το camp Διαβατών, χωρίς να υπάρξουν εντάσεις. Στόχος τους σήμερα να ξεκινήσουν πορεία προς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Μάλιστα, ορισμένες οικογένειες ήδη έχουν αρχίσει να μαζεύουν τις σκηνές τους.

Κλειστή είναι η Συμμαχική Οδός ενώ στο σημείο υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία με τουλάχιστον τέσσερις κλούβες των ΜΑΤ, που έχει κλείσει περιμετρικά την περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στη διάρκεια επεισοδίων πραγματοποιήθηκε μια προσαγωγή και μια σύλληψη ενός 37χρονου από το Ιράκ, ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.


A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ