Κυριακή 31 Μαΐου 2020
x

ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΗΣ

Πρόκειται για πιλοτικό δίκτυο μετρήσεων των αιωρουμένων σωματιδίων, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Άμεση πληροφόρηση για τις συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την ποιότητα του αέρα σε πραγματικό χρόνο στον δήμο Θέρμης, παρέχει η πρωτοποριακή ιστοσελίδα www.thermiair.gr, χάρη στο πιλοτικό δίκτυο μετρήσεων των αιωρουμένων σωματιδίων, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφραιρας του πανεπιστημίου Πατρών.

Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, οι πολίτες μπορούν πλέον να ενημερώνονται σχετικά με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, την τυχόν υπέρβαση των ορίων και τις τυχόν απαιτούμενες ενέργειες για αποφυγή επιπτώσεων στην υγεία.

Για να λειτουργήσει το thermiair.gr έχουν τοποθετηθεί περί τους 25 σταθμούς μέτρησης σε δημοτικά κτίρια και σχολεία σε όλο το δήμο με έμφαση στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, ένας κινητός σταθμός μέτρησης πραγματοποιεί μετρήσεις που θα χρησιμοποιηθούν για να διερευνηθεί πώς αλλάζει η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων όσο απομακρυνόμαστε από μια σημαντική πηγή (οδική αρτηρία ή το κέντρο μιας αστικής περιοχής), αλλά και να γίνει ο εντοπισμός τοπικών πηγών που μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά την εγγύτερη περιοχή.

Το δίκτυο των σταθμών μέτρησης

Ειδικότερα, σταθμοί λειτουργούν: σε Θέρμη (5 σταθμοί), Βασιλικά (2 σταθμοί), Άγιο Αντώνιο, Αγία Παρασκευή, Λακκιά, Λιβάδι, Μονοπήγαδο, Περιστερά, Σουρωτή, Νέα Ραιδεστός, Νέο Ρύσιο, Ταγαράδες, Τριάδι, Καρδία (2 σταθμοί), Πλαγιάρι (2 σταθμοί), Τρίλοφος (2 σταθμοί) και Κάτω Σχολάρι. Οι σταθμοί αυτοί ανιχνεύουν και μετρούν τα πολύ μικρά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 1μm (PM1), τα μικρά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2.5μm (PM2.5) και τα μεγάλα σωματίδια με διάμετρο μέχρι 10μm (PM10).
Για την καταγραφή των μετρήσεων χρησιμοποιούνται όργανα τελευταίας γενιάς για την παρακολούθηση των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε πραγματικό χρόνο. Τα όργανα έχουν ελεγχθεί από ειδικό εργαστήριο στις Η.Π.Α. τόσο σε εργαστηριακές όσο και σε πραγματικές συνθήκες περιβάλλοντος.

Μέσα στο thermiair.gr μπορεί ο καθένας να δει δεδομένα και στατιστικά στοιχεία για όλες τις περιοχές του δήμου Θέρμης, καθώς και χάρτη με όλες τις μετρήσεις της ποιότητας του αέρα σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή και για κινητά τηλέφωνα.

Μέσα από το thermiair.gr, μετρούνται για πρώτη φορά τα μικρά αιωρούμενα σωματίδια που είναι πιο επικίνδυνα για την υγεία και ενημερώνονται άμεσα και με εύκολο τρόπο οι πολίτες για τις συνθήκες ποιότητας του αέρα. Δημιουργείται μια βάση αξιόπιστων δεδομένων για μελλοντικές δράσεις με σκοπό την προστασία των πολιτών και την μείωση των επιπέδων της ρύπανσης από τα αιωρούμενα σωματίδια.

Οι σημερινές μετρήσεις

Για σήμερα 18 Φεβρουαρίου οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις για τα μεγάλα σωματίδια με διάμετρο μέχρι 10μm (PM10) παρατηρούνται στο κέντρο του οικισμού της Θέρμης (43.12μg/km) και ακολουθούν η Περιστερά (42,98μg/km) και το κέντρο των Βασιλικών (34,58μg/km). Αντιθέτως, μικρότερες συγκεντρώσεις έχει η περιοχή της Μίκρας με μέγιστη ένδειξη 31,56μg/km στον Τρίλοφο. Σημειώνεται πως το ανώτατο επιτρεπτό όριο μέσης ημερήσιας συγκέντρωσης (όχι στιγμιαίας) είναι τα 50μg/km το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνεται περισσότερες από 35 φορές το χρόνο.

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και για τα μικρά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2.5μm (PM2.5). Μεγαλύτερη τιμή εμφανίζει σήμερα η Περιστερά (43,70μg/km) και ακολουθούν το κέντρο της Θέρμης (38,25μg/km) και τα Βασιλικά (32,32μg/km). Σημειώνεται πως το ανώτατο επιτρεπτό όριο μέσης ετήσιας συγκέντρωσης (δεν έχει θεσπιστεί μέση ημερήσια τιμή) είναι τα 25μg/km.

Σύμφωνα με τον σημερινό δείκτη ποιότητας του αέρα (AQI) τα πλέον επιβαρυμένα σημεία είναι στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης (41), στο 1ο λύκειο Θέρμης και στο δημοτικό σχολείο Περιστεράς (38), στο Φράγμα Θέρμης και στο Τριάδι (30). Η καλύτερη ποιότητα του αέρα παρατηρείται στο Νέο Ρύσιο (21), στον Άγιο Αντώνιο (22) και σε Νέα Ραιδεστό (23).
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ