Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021
x

ΕΝΕΡΓΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στη δεύτερη διαβούλευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και του ΟΤΘ οι ξεναγοί παρουσίασαν τρόπους για την αξιοποίηση ελκτικών στοιχείων της πόλης.

Η δεύτερη διαβούλευση που συνδιοργάνωσαν το Ερευνητικό Εργαστήριο Τουρισμού «TourLab» του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εκπόνησης του στρατηγικού σχεδίου τουριστικού μάρκετινγκ της Θεσσαλονίκης, με συμμετέχοντες βασικούς εκπροσώπους των ξεναγών της πόλης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια της τετράωρης διαβούλευσης αναπτύχθηκε γόνιμη συζήτηση με τη μορφή focus group, η οποία είχε ως στόχο τον εντοπισμό και την κριτική ανάλυση των δυνατοτήτων, των αδυναμιών, των ευκαιριών και των απειλών για τη Θεσσαλονίκη ως τουριστικό προορισμό.
 
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη διαβούλευση με τους ξεναγούς της Θεσσαλονίκης θα αξιοποιηθούν από το Ερευνητικό Εργαστήριο Τουρισμού «TourLab» του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος για την ανάπτυξη του σχεδίου τουριστικού μάρκετινγκ της Θεσσαλονίκης που εκπονεί για λογαριασμό του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, με στόχο την επιστημονική προσέγγιση για την εδραίωση της ευρύτερης μητροπολιτικής ενότητας της πόλης ως επιτυχημένου τουριστικού προορισμού.
 
Η εμπειρία των ξεναγών της Θεσσαλονίκης είναι πολύτιμη για όλους μας, διότι οι ξεναγοί συνδημιουργούν την ταξιδιωτική εμπειρία του τουρίστα και έρχονται διαρκώς σε επαφή μαζί τους, επεσήμανε ο Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Τουρισμού TourLab και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομίας & Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος καθηγητής κ. Ευάγγελος Χρήστου. Ο Αναπληρωτής Διευθυντή του Εργαστηρίου TourLab και καθηγητής του ιδίου πανεπιστημίου κ. Σπύρος Αβδημιώτης τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης στην πράξη της συσσωρευμένης γνώσης των ξεναγών, με στόχο ένα ρεαλιστικό και καινοτομικό σχέδιο τουριστικού μάρκετινγκ της Θεσσαλονίκης. Η επιστημονική ομάδα υλοποίησης του έργου επίσης περιλαμβάνει τις Ερευνήτριες και Ερευνητές του Εργαστηρίου TourLab κ.κ. Στέλλα Στεφανίδου, Ελένη Αρβανιτίδου, Παναγιώτα Τζουβαλέκη, Ανθή Ρούμπογλου και Δημήτρη Δίγκα. Εκ μέρους του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης συμμετέχει η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του ΟΤΘ κα. Βούλα Πατουλίδου η οποία επεσήμανε την ιδιαίτερα χρήσιμη συμβολή των ξεναγών της πόλης στην τουριστική της εικόνα, καθώς και τα στελέχη του ΟΤΘ Μαρία Πουλουκτσή και Πηνελόπη Γκαμπράνη.
 
Η ανταπόκριση εκ μέρους των εκπροσώπων των ξεναγών στις απαιτήσεις της διαβούλευσης ήταν εξαιρετικά ενθουσιώδης, με αποτέλεσμα η διάρκεια της διαβούλευσης να επεκταθεί σε τέσσερις ώρες μεστής και σε βάθος συζήτησης, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Η σημαντικότητα της συνεισφοράς των ξεναγών στην κατάστρωση του σχεδίου τουριστικού μάρκετινγκ για τη Θεσσαλονίκη βασίζεται στο γεγονός ότι έρχονται σε διαρκή καθημερινή επαφή με τους τουρίστες της πόλης, με αποτέλεσμα να διαμορφώνουν τεκμηριωμένη άποψη σχετικά με το πως αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης της πόλης την εμπειρία του, τα χαρακτηριστικά της εμπειρίας των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης, και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της πόλης ως τουριστικού προορισμού. Στο πλαίσιο αυτό, οι ξεναγοί παρουσίασαν συγκεκριμένους τρόπους για την περεταίρω αξιοποίηση των ελκτικών στοιχείων της πόλης με τρόπο βιώσιμο και σε συνδυασμό με ευκαιρίες που υπάρχουν στο περιβάλλον της τουριστικής αγοράς, καθώς και σαφείς προτάσεις για τη βελτίωση των υπαρχόντων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τόσο οι ίδιοι ως επαγγελματίες, όσο και οι τουρίστες που ξεναγούν
 
Στη διαβούλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι των ξεναγών της πόλης, και συγκεκριμένα: η κα. Αναστασία Γαϊτάνου (Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης - ΣΞΘ), Φωτεινή Λυκισά (Αντιπρόεδρος του ΣΞΘ), ο κ. Μάριος Πιέτσικ (ταμίας του ΣΞΘ), τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΞΘ κ.κ. Ελένη Μαουσίδου-Βοζίκα, Τζούλη Καβαδά, Μιχάλης Σαρδελής, Ειρήνη Μιμιστρή, η κα. Έφη Καλαμπουκίδου (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών), ο κ. Κωνσταντίνος Σφήκας (Ξεναγός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), και η κα. Περσεφόνη Τρίχα (Διευθύντρια της Σχολής Ξεναγών Θεσσαλονίκης του Υπουργείου Τουρισμού.
 
Η επόμενη κλειστή διαβούλευση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της ευρύτερης Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Για το τέλος του Μαρτίου 2020 προγραμματίζεται μία ανοιχτή διαβούλευση στην οποία θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν όσοι πολίτες της Θεσσαλονίκης το επιθυμούν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ