Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020
x

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΖΗΤΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία.

Συνεχίζεται το διπλωματικό μπαράζ της Ελλάδας εν μέσω της κλιμάκωσης της ελληνοτουρκικής κρίσης μετά τις προκλητικές ενέργειες των γειτόνων.

Είχε προηγηθεί το πρωί το αίτημα από ελληνικής πλευράς προς την ΕΕ για αναστολή της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ