Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022
x

ΕΛΣΤΑΤ: ΣΤΟ 11,4% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ - ΜΙΚΡΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

Μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,3% σημειώθηκε τον μήνα Αύγουστο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2022.

Στο 11,4% έφτασε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η ΕΛΣΤΑΤ. Η τιμή σημειώνει οριακή υποχώρηση σε σχέση με τον Ιούλιο, που ήταν στο 11,6%. Σημειώνεται πάντως ότι τον αντίστοιχο περσινό μήνα ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1,9%. 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,3% τον μήνα Αύγουστο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2022, προήλθε
κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

- 1,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, αλλαντικά, ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, παγωτά, σάλτσες-καρυκεύματα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά.

- 0,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.

- 1,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

- 2,0% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, νοσοκομειακή περίθαλψη.

- 0,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία.

- 0,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

- 7,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων.

- 4,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καινούργια αυτοκίνητα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ