Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
x

ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΡΕΚΟΡ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: ΣΤΟ 11,3% ΤΟΝ ΜΑΙΟ, ΑΛΜΑ 172% ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Ο πληθωρισμός του Μαΐου έφθασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων σχεδόν 29 ετών! Εκρηκτική άνοδος στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού

Στο 11,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός του Μαΐου, έναντι 10,2% που ήταν τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, φθάνοντας το υψηλότερο σημείο των τελευταίων σχεδόν 29 ετών.

Σε μηνιαία βάση, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι μείωσης 0,4% που είχε σημειώσει αντίστοιχα πέρυσι.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021, παρουσίασε αύξηση 5,3% έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021 με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2019 – Μαΐου 2020.

Την προηγούμενη εβδομάδα, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο πληθωρισμός προσαρμοσμένος στη δική της μέθοδο μέτρησης στην Ελλάδα έτρεξε με ρυθμό 10,7%, ανεβάζοντας περαιτέρω ταχύτητα σε σχέση με τον Απρίλιο όταν και κατέγραψε ρυθμό 9,1%.

Υπενθυμίζεται, ότι ο εθνικός πληθωρισμός από την αρχή του έτους έχει καταγράφει: 6,2% τον Ιανουάριο, 7,2% τον Φεβρουάριο, 8,9% τον Μάρτιο και 9,1%. Ωστόσο η ανοδική αυτή περιδίνηση, έχει τις βάσεις από πιο νωρίς και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2021, όταν έκανε την πρώτη του δειλή ανοδική αντίδραση καταγράφοντας άνοδο 0,1%. Είχε προηγηθεί ένα αρνητικό σπιράλ αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2020.

Άλμα 172% στο φυσικό αέριο

Η αλματώδης αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον κλάδο της ενέργειας, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εμφάνισαν άλμα 172,7% σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές του ηλεκτρισμού, παράλληλα, κατέγραψαν άνοδο κατά 80,2%, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης είδε τις τιμές να εκτινάσσονται κατά 65,1% μέσα σε 12 μήνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο κλάδος της στέγασης να είναι ακριβότερος κατά 35% και ο κλάδος των μεταφορών κατά 18,8%.

Προς μέσο πληθωρισμό κοντά στο 9%

Οι απανωτές ανατιμήσεις αγαθών και υπηρεσιών έχουν βάλει «φωτιά» στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας για μέσο πληθωρισμό 5,6% το 2022, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο το δυσμενές σενάριο, το οποίο ανεβάζει την ταχύτητα του δείκτη στο 7,6%.

Υπάρχει όμως και το ακόμη χειρότερο, το οποίο «έριξε» χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα «τρέξει« με ρυθμούς 8,8% κατά μέσο όρο, δηλαδή με διπλάσια ταχύτητα από τις προηγούμενες προβλέψεις του.

Ποια είναι η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών; Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο εστάλη στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι «η απρόβλεπτη πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην ενέργεια και τα εμπορεύματα καθιστούν τον πληθωρισμό ως τον κορυφαίο κίνδυνο που θα αντιμετώπιζε η οικονομία. Είναι ξεκάθαρο ότι μια περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού το τρέχον έτος θα έχει υφεσιακό αντίκτυπο στην οικονομία, ενώ η ταχύτερη εξομάλυνση θα επιτρέψει μεγαλύτερο ΑΕΠ, λόγω της χαμηλότερης επιβάρυνσης των προϋπολογισμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων». 

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ