Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020
x

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ μία ημέρα νωρίτερα θα διεξαχθεί δημοψήφισμα με μυστική ψηφοφορία.

Έκτακτη γενική συνέλευση συγκαλεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 (11 π.μ.) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων των Αθηνών, προκειμένου να καθοριστούν τόσο οι θέσεις όσο και η στάση της Ένωσης σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τις εργασίες της έκτακτης γενικής συνέλευσης θα απασχολήσουν τέσσερις προτάσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

α) Αύξηση στο 70ο έτος του ορίου ηλικίας για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών από το σώμα,

β) Αλλαγή του τρόπου επιλογής των ηγεσιών των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο),  

γ) Πρόταση για κατάργηση του Μισθοδικείου (Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 88 του Συντάγματος) και παράλληλη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) και

δ) Να τεθούν στο Σύνταγμα διατάξεις οι οποίες  να προβλέπουν την κατά προτεραιότητα εκδίκαση κατηγοριών υποθέσεων, τη δυνατότητα εκδίκασης υποθέσεων απευθείας ενώπιον του οικείου ανώτατου δικαστηρίου και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, θα ακολουθήσει (13.1.2019)  δημοψήφισμα με μυστική ψηφοφορία, ταυτόχρονα, στις πόλεις Αθήνα,  Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο, επί των τεσσάρων ζητημάτων που θα τεθούν στην έκτακτη γενική  συνέλευση.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό για την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ενώ το «δια ταύτα» του δημοψηφίσματος θα στηρίξει στην Βουλή το Διοικητικό Συμβούλιο της εν λόγω Ένωσης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ