Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
x

ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ: Η ΨΗΦΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ «ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ» ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΕ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Δύο πολιτικοί αναλυτές, ο Στρατός Φαναράς και ο Άρης Στυλιανού, εξηγούν στη Voria την εκλογική νίκη της Μελόνι και της δεξιάς συμμαχίας της

Η νίκη της Τζόρτζια Μελόνι και της συμμαχίας της με τον Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι συντάραξε συθέμελα την Ιταλία που αποκτά πλέον δεξιά κυβέρνηση, παρά την παραδοσιακά ισχυρή σχέση που έχει η χώρα με την κεντροαριστερά.  

Η Ευρώπη πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με την άκρα δεξιά, καθώς χώρες που μεταπολεμικά ανήκαν στο φάσμα του σοσιαλισμού και της αριστεράς, όπως η Ιταλία, η Σουηδία και η Γαλλία γύρισαν πολιτικά σελίδα.

Διαβάστε ακόμη: Τζόρτζια Μελόνι: Ποια είναι η 45χρονη που πάει για πρωθυπουργός και αναστατώνει την Ευρώπη

Για τον Στράτο Φαναρά πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Metron Analysis το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία καταρχάς εδράζεται στο ότι η χώρα ταλανίστηκε και ταλανίζεται μέχρι σήμερα με την κρίση χρέους και κατ' επέκταση αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ενώ την ίδια ώρα ταλαιπωρήθηκε από αρκετές κυβερνητικές εναλλαγές και πολιτική αστάθεια.

«Είναι γνωστό ότι η Ιταλία έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και η ασπίδα της Ε.Ε. φαίνεται ότι δεν θεωρείται ικανή για να λύσει τα προβλήματα τα οποία οι Ιταλοί θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν -και ειδικά θέματα που έχουν να κάνουν και με το μεταναστευτικό, θέματα που έχουν να κάνουν με εσωτερικές αντιθέσεις και ανισότητες. Επομένως διαμορφώθηκε ένα κλίμα -και στο έδαφος της κυβερνητικής αστάθειας, των συνεχών εναλλαγών και της αστάθειας του πολιτικού συστήματος το οποίο ταλαιπωρείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Ιταλία- για την ανάδυση νέων μορφωμάτων. Το είδαμε και στη φάση με το κίνημα των 5 Αστέρων και τώρα με τη Μελόνι» είπε στη Voria.gr ο κ. Φαναράς.

Επισημαίνει, δε, ότι αυτή η οικονομική και κοινωνική κρίση έφεραν την Ιταλία σε «αστάθεια και σε κρίση εμπιστοσύνης», προσθέτοντας ότι η «αποχή από την εκλογική διαδικασία σημείωσε ρεκόρ».

«Άρα σε ένα σαθρό έδαφος, σε μια σαθρή θέση ανάμεσα στην κοινωνία και το κομματικό σύστημα το οποίο είναι ρευστό και ταλαιπωρημένο, δίνονται ευκαιρίες για την ανάδυση νέων μορφωμάτων τα οποία έχουν στοχεύσει στο συναισθηματικό στοιχείο μέσα από διαδικασίες λαϊκίστικες και προτάσεις εύκολων λύσεων όπως το μεταναστευτικό, το προσφυγικό κλπ» ανέφερε ο κ. Φαναράς προσθέτοντας:  

«Η Ιταλία όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης χρειάζονται μια θεσμική ανασύνταξη. Η Δημοκρατία είναι μια υπόθεση που αν την αφήσεις σε αφήνει».

«Σοκαριστικό το αποτέλεσμα»

Για τον καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρη Στυλιανού το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία «στην πατρίδα του Γκράμσι, του Τολιάτι, του Μπερλίγνκουερ» (σ.σ. ισχυρές φυσιογνωμίες και πολιτικοί του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος)  είναι σοκαριστικό και αποτελεί όπως είπε στη Voria.gr ένα σήμα κινδύνου για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών αποτελούν ένα σήμα κινδύνου για όλη την δημοκρατική Ευρώπη για τους ρεπουμπλικάνους, για τους δημοκράτες, για τους φιλελεύθερους, για τους αριστερούς ανθρώπους της Ευρώπης και έρχονται μετά από ακροδεξιές νίκες στη Γαλλία και τη Σουηδία. Στην Ιταλία είναι σοκαριστικό ότι μια τέτοια μεγάλη χώρα με παράδοση εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα με μια ισχυρή αριστερά παλιότερα, η πατρίδα Γκράμσι, του Τολιάτι, του Μπερλιγκουέρ αυτή την στιγμή πέφτει στα χέρια της μουσολινικής άκρας δεξιάς» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, η στροφή ευρωπαίων πολιτών προς τα κόμματα της άκρας δεξιάς οφείλεται στην ανεπάρκεια κεντρώων και κεντροαριστερών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν πολιτικές οι οποίες θα αντιμετώπιζαν τα προβλήματα των ευρέων λαϊκών στρωμάτων καθώς διακατέχονται από μια ελιτίστικη αντίληψη για τη διακυβέρνηση.

«Η στροφή στην ακροδεξιά οφείλεται στις ανεπαρκείς πολιτικές των μετριοπαθών κεντρώων- κεντροαριστερών κυβερνήσεων οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα λαϊκά προβλήματα και έχουν μια ελιτίστικη αντίληψη για την πολιτική και τη διακυβέρνηση με αποτέλεσμα τα ευρέα λαϊκά στρώματα, οι πιο εξαθλιωμένοι, οι πιο φτωχοί είτε να απέχουν από τις εκλογές, είτε να ψηφίζουν τιμωρητικά τις δυνάμεις που παρουσιάζονται ως αντισυστημικές ή ως εναλλακτικές αλλά κάτω από τον μανδύα αυτό είναι ακροδεξιές, ρατσιστικές νεοφαστικές και αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο για την Ευρώπη σήμερα. Πρέπει να συσπειρωθούν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη όλοι οι δημοκρατικοί άνθρωποι για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της ακροδεξιάς παλινόρθωσης» επισήμανε.

Όσον αφορά εάν υπάρχουν ευθύνες στον τρόπο λειτουργίας της Ενωμένης Ευρώπης, οι οποίες όμως τελικά λειτουργούν ως μοχλός που ωθεί τους πολίτες στην επιλογή ακροδεξιών κομμάτων και αν τελικά κινδυνεύει η ίδια η Ε.Ε., ο κ. Στυλιανού τόνισε ότι αυτή την στιγμή «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας μεγάλος ασθενής» που δεν μπορεί να αντιδράσει «εγκαίρως και συνεκτικά στις διεθνείς προκλήσεις, δεν μπορεί να χαράξει -δυστυχώς- μια ανεξάρτητη αυτόνομη πολιτική ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα».

«Το είδαμε και το βλέπουμε αυτό στον πόλεμο στην Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται όλο και περισσότερο αποξενωμένοι από τις Βρυξέλλες και από την ηγεσία της Ε.Ε. Χρειάζονται μεγάλες και τολμηρές αλλαγές στη λειτουργία της Ε.Ε. αν θέλει να επιβιώσει και να προχωρήσει αυτό το όνειρο της ευρωπαϊκής οικοδόμησης και ολοκλήρωσης σε μια κατεύθυνση υπέρ των λαών» κατέληξε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ