Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020
x

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΕΘ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ

Κρίσιμο crash test για τη συνεργασία δήμου-ΕΕΘ θα είναι τα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» τα οποία όμως μπορούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης.

Η σταθερή δέσμευση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης να αναπτύξει την καλύτερη δυνατή συνεργασία του με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τους άλλους δήμους της περιοχής, τονίστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες Κυριακή, στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Κρίσιμο crash test για τη συνεργασία αυτή θα είναι τα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» τα οποία όμως μπορούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης και να αναβαθμίσουν τις τοπικές αγορές, προσφέροντάς τους μια πιο ισχυρή και ανανεωμένη ταυτότητα εμπορικής κουλτούρας, πολιτισμού, ιστορίας, πρασίνου και καινοτομίας, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΕΘ έχει πετύχει την έγκριση τεσσάρων τέτοιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις περιοχές του Θερμαϊκού, της Καλαμαριάς, της Θέρμης και του Ωραιοκάστρου, σε συνεργασία με τους δήμους και τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους και φορείς επαγγελματιών, ενώ στηρίζει αυτό που εγκρίθηκε για το Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένεται και η έγκριση ενός άλλου για το Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

Στην εκδήλωση, μέλη της διοίκησης του ΕΕΘ αλλά και Δήμαρχοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης κατέθεσαν τις θέσεις τους για τους τρόπους με τους οποίους το Επιμελητήριο και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να αναπτύξουν κοινά σχέδια και προγράμματα, καθώς, όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Μιχάλης Ζορπίδης, ο στόχος είναι κοινός: το καλό του τόπου μας.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Χρ. Εδιάρογλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του ΕΕΘ τόνισε ότι αυτή διοργανώθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας που απασχολεί πάντα το Επιμελητήριο για την ανάπτυξη το δυνατόν στενότερων και καλύτερων σχέσεων του με τους Δήμους της περιοχής στις οποίες δραστηριοποιούνται τα μέλη του.

Λειτουργία της αγοράς, τραπεζοκαθίσματα, υπαίθρια διαφήμιση, ζητήματα ευταξίας και καθαριότητας, συγκοινωνίες στάθμευση , χωροθετήσεις, χρήσεις γης, αδειοδοτήσεις είναι λίγα από τα ζητήματα στα οποία το Επιμελητήριο μας αλλά και οι δήμοι εμπλέκονται σοβαρά, συνεπώς η καλή συνεργασία, η συναντίληψη και το καλό πνεύμα ανταλλαγής απόψεων και θέσεων είναι μονόδρομος, κατά την άποψη του ΕΕΘ, τόνισε στη δική του παρέμβαση ο Α' Αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Γιώργος Ηλιάδης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε καθώς η πολιτική συγκυρία φέρνει την έναρξη της σεζόν, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τη νέα κυβέρνηση να έρχεται στη ΔΕΘ αλλά και τις νέες διοικήσεις των δήμων να αναλαμβάνουν τα καθήκοντα τους, τόνισε στον δικό του χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΘ Κλεόβουλος Θεοτόκης. Όπως τόνισε, το ΕΕΘ διατηρεί και θέλει να διατηρεί καλές σχέσεις με όλους τους δήμους και κάλεσε τους παρισταμένους να συνδράμουν με κάθε τρόπο ώστε να ενδυναμωθούν οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι, που μπορούν να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα.

Σε εισήγησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε, μεταξύ άλλων: «αλήθεια, υπάρχει πιο ωραίο, ενδιαφέρον και δυναμικό Mall από το... εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης;. Η απάντηση είναι μία: Φυσικά και δεν υπάρχει, αρκεί να το φροντίζουμε να είναι καθαρό, να έχει εύκολη πρόσβαση και εύκολο παρκινγκ, να έχει ανταγωνιστικές τιμές, να είναι γενικώς ελκυστικό».

Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε, ωστόσο, ότι βασικό ζητούμενο για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της «καλής ιδέας» είναι η διαμόρφωση ενός συγκοινωνιακού δικτύου, που θα επιτρέπει τη μετάβαση των πολιτών και επισκεπτών στο κέντρο της πόλης, σημειώνοντας ότι ανάπτυξη malls εκτός του αστικού ιστού, εν πολλοίς οφείλεται στο γεγονός, ότι έδιναν και δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των επισκεπτών και στάθμευσης των οχημάτων (Parking).Την υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες του ΕΕΘ και των συνεργαζόμενων δήμων, αλλά και των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων που συμμετέχουν, η επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξέφρασε στο χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην εισήγηση της, η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ανέφερε το σημαντικό ρόλο των υποδομών και των συγκοινωνιών, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση και να βελτιώνεται η επισκεψιμότητα στις αγορές του κέντρου, αλλά και στις περιφερειακές αγορές.

Την άποψη, ότι μέσα στην κρίση η συζήτηση για τις αγορές του κέντρου και τις τοπικές αγορές είχε ατονήσει, αλλά πλέον υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον ως την προοπτική και την αναβάθμιση τους, εξέφρασε ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος.

Το πρόγραμμα "Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου" παρουσίασε αναλυτικά ο Πρόεδρος της Περοφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, που αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που εμπεριέχει τόσο για τους Δήμους όσο και για τους φορείς των επαγγελματιών η προετοιμασία του, καθώς υπάρχουν λεπτομερείς διαδικασίες με τριμερή σχήματα. κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο. ¨Αλλά με τις προκλήσεις αυτές αναδείχθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας μας", τόνισε.
Για το σκέλος του προγράμματος και των δράσεων, οι οποίες αφορούν το δήμο Καλαμαριάς μίλησε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, ο δήμαρχος τοθ Δήμου Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρης Νότας, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιώργος Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας, εκπρόσωποι τοπικών εμπορικών συλλόγων, μέλη δημοτικών συμβουλίων και ο κοσμήτορας του ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ