Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022
x

ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τον πρώτο σταθμό αποσυμπίεσης φυσικού αερίου εγκαινίασε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Ακολουθούν και το επόμενο διάστημα κι άλλες περιοχές σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.

Ενισχύοντας την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στις περιοχές της αδείας της, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ πραγματοποίησε σήμερα τα εγκαίνια του πρώτου σταθμού αποσυμπίεσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή την τροφοδότηση του Λαγκαδά, η ΕΔΑΘΕΣΣ και ο Δήμος Λαγκαδά συνδιοργάνωσαν εκδήλωση στην πλατεία του Λαγκαδά, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κ. Φάμελλου Σ., του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα Απ., του Διευθύνοντος Συμβούλου της Eni gas e luce S.p.A. κ. Chiarini Al., του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ κ. Τζώρτζη Δ., της εκπροσώπου της Ολομέλειας της Ρ.Α.Ε. κας Καρακατσάνη Ν., του προέδρου Δ.Σ.  κ. Μπούρα Β., των μελών του Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, του Δημάρχου Λαγκαδά Καραγιάννη Ι.  και του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρα Λ., άναψαν συμβολικά τη φλόγα του φυσικού αερίου και προχώρησαν στην ενεργοποίηση του πρώτου οικιακού και του πρώτου εμπορικού καταναλωτή.

Στη σύντομη τελετή ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑΘΕΣΣ κ. Λεωνίδας Μπακούρας ευχαρίστησε το Υπουργείο για τις ενέργειες σχετικά με την έκδοση του τεχνικού κανονισμού και ιδιαίτερα τον κ. Φάμελλο, την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την έκδοση του ρυθμιστικού πλαισίου και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Τζιτζικώστα, για τις ενέργειες που στηρίζουν την Εταιρεία για την ανάπτυξη του δικτύου και για την ένταξη της χρηματοδότησης των 15εκ. € στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Εταιρείας 2019 - 2023.

Επίσης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Λαγκαδά, κ. Καραγιάννη, για τη συνεργασία και τη φιλοξενία, τους μετόχους και τα μέλη του Δ.Σ., που στήριξαν αυτά τα δύο χρόνια την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, για την επίτευξη του στόχου – τροφοδότηση απομακρυσμένων περιοχών με συμπιεσμένο φυσικό αέριο.

Αναφέρθηκε στην ταχύτατη πορεία με την οποία ολοκληρώθηκε το έργο, «χάρις στον συντονισμένο τρόπο με τον οποίο ενήργησε το προσωπικό της Εταιρείας», το οποίο και συνεχάρη.

Όπως είπε, το ενδιαφέρον των κατοίκων του Λαγκαδά είναι μεγάλο, καθώς έχουν ήδη κατατεθεί 600 αιτήσεις σύνδεσης, και οι υπογεγραμμένες συμβάσεις σύνδεσης ανέρχονται σε 62 εκ των  οποίων οι 7 αφορούν δημοτικά κτίρια που από το φετινό χειμώνα θα επωφεληθούν της χρήσης του φυσικού αερίου.

Επισήμανε, δε, ότι κατασκευάστηκαν 6 χλμ. δικτύου χαμηλής πίεσης  και έως το 2022 το δίκτυο αναμένεται να φτάσει τα 10,5χλμ, οι συνδέσεις να ανέλθουν στις 1500, με μέγιστη ετήσια κατανάλωση 1,5 εκ. κυβικά, μια επένδυση ύψους άνω των 3 εκ. €. Η ανάπτυξη του δικτύου θα συνεχιστεί, με σκοπό να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του Λαγκαδά, σύμφωνα πάντα με το καταγεγραμμένο ενδιαφέρον των πολιτών.

Το επόμενο διάστημα η ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα προχωρήσει στην τροφοδότηση απομακρυσμένων περιοχών με χρήση Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG), για τον νομό Θεσσαλονίκης στην περιοχή των Κουφαλίων του Δήμου Χαλκηδόνας έως το τέλος του Οκτωβρίου του 2018, στην περιοχή της Χαλάστρας του Δήμου Δέλτα έως το τέλος του Νοεμβρίου του 2018 και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έως τον Οκτώβριο του 2018 στον Τύρναβο, έως το Νοέμβριο του 2018 στην Καλαμπάκα του Δήμου Μετεώρων και στην Ελασσόνα του Δήμου Ελασσόνας.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ