Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020
x

EASTMED: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ - ΑΥΡΙΟ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τη Διακυβερνητική Συμφωνία θα υπογράψουν ο ΥΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης και οι ομόλογοί του, από το Ισραήλ (Στέιντζ) και την Κύπρο (Λακκοτρύπης)

Επιστολή στήριξης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed απηύθυνε χθες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας) Στέφανο Πατουανέλι, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ενόψει της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, για την κατασκευή του έργου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Patuanelli τονίζει: «Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)».

Σημειώνεται πως η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στο Ζάππειο, παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Τη Διακυβερνητική Συμφωνία θα υπογράψουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης και οι ομόλογοί του, από το Ισραήλ, ο Yuval Steinitz και από την Κύπρο, ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

Στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, στις 15:45, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, κ. κ. Κωστή Χατζηδάκη, Yuval Steinitz και Γιώργου Λακκοτρύπη.

Προσύμφωνο Συνεργασίας ΔΕΠΑ - Energean

Λίγες ώρες νωρίτερα από την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την κατασκευή του EastMed, στις 12:00, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεσογείων 119,  θα υπογραφεί το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas.

Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική  συνεργασία  προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ