Σάββατο 17 Απριλίου 2021
x

ΔΡΑΜΑ: ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΑΞΙΑΣ 600.000 ΕΥΡΩ (ΦΩΤΟ)

Πάνω από 5.500 αρχαία νομίσματα εντόπισαν στο σπίτι ενός 64χρονου οι αστυνομικοί του αρμόδιου τμήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Χιλιάδες αρχαία νομίσματα και άλλα αρχαία αντικείμενα εντόπισαν στο σπίτι και στον επαγγελματικό χώρο ενός 64χρονου στη Δράμα αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σε οργανωμένη επιχείρηση που πραγματοποίησαν έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών.

Κατά την επιχείρηση βρέθηκαν συνολικα 5.533 αρχαία νομίσματα που ανάγονται από την εποχή του σιδήρου (9ος αιώνας π.Χ.), αντιπροσωπεύοντας όλες τις εποχές (Αρχαϊκή, Κλασσική, Ρωμαϊκή, Ελληνιστική, Βυζαντινή, και Οθωμανική).Ακόμα εντοπίστηκαν 69 αντικείμενα (δαχτυλίδια, βραχιόλια, αιχμές βέλων, ανθρώπινα ειδώλια, μενταγιόν κ.α.) που ανάγονται επίσης σε όλες τις προαναφερόμενες εποχές και αγγείο που χαρακτηρίζεται ως κάνθαρος και ανάγεται στην Ελληνιστική περίοδο (3ος αιώνας π.Χ.).Τα αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρμόδια αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου για την «Προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ακόμα, στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν προς περαιτέρω εκτίμηση – αξιολόγηση πλήθος βιβλίων και φύλλων χάρτου που αφορούσαν σε αρχαία νομίσματα, ηλεκτρονικοί χάρτες τοποθεσιών, καθώς και λίστες νομισμάτων με αντιστοιχίες τιμών.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις η αξία των ευρημάτων υπολογίζεται περίπου στα 600.000 ευρώ. Ο συλληφθείς ωστόσο δεν είχε σκοπό να τα εμπορευθεί, αλλά τα συγκέντρωνε ως συλλέκτης.

Ο συλληφθείς 64χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ τα κατασχεθέντα αρχαία νομίσματα και αντικείμενα θα αποσταλούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας για φύλαξη, εξέταση και τελική αρχαιολογική και εμπορική εκτίμηση.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ