Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020
x

ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: ΚΑΝΕΙ ΖΗΜΙΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ» ΣΗΜΑΤΑ

Τι απάντησε στις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μακεδονικά σήματα στο πρόγευμα με εξαγωγείς - Στόχος οι εξαγωγές να φθάσουν το 50% του ΑΕΠ

Οι εξαγωγές γίνονται μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και στόχος μας είναι, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, να φτάσουν σε αξία το 50% του ΑΕΠ έως το 2025, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, από τη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετέχει σε πρόγευμα εργασίας που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ.

«Έχουμε ήδη δημιουργήσει τη διυπουργική επιτροπή εξωστρέφειας την οποία θέλουμε να αναβαθμίσουμε σε κυβερνητικό συμβούλιο, ενώ αναβαθμίζουμε και το Enterprise Greece, το οποίο γίνεται ο βραχίωνας της συγκεκριμένης στρατηγικής», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τα «μακεδονικά» εμπορικά σήματα, ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε αβάσιμες τις ανησυχίες, ενώ είπε ότι η συζήτηση «έχει στοιχεία παραπληροφόρησης, κάνει ζημιά και δημιουργεί έλλειψη αυτοπεποίθησης και σιγουριάς». Διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα, ενώ μόνο η Ελλάδα έχει διασφαλισμένα προϊόντα με ονομασία γεωγραφικής προέλευσης. «Εφόσον οι γείτονές μας υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η χώρα μας θα έχει μόνο δυνατότητες και κανένα πρόβλημα».

Για το θέμα των εμπορικών σημάτων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατέθεσε στους πάνω από 80 εκπροσώπους επιχειρήσεων και φορέων έγγραφο στο οποίο αποδομεί τα επιχειρήματα και τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με το ζήτημα, που παρουσίασε στην πρόσφατη σύσκεψή του με τον ΣΕΒΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δραγασάκης, σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου της ΝΔ περί εκκίνησης επικοινωνιακής καμπάνιας για την προστασία του «μακεδονικού», αναφέρει στο έγγραφο που παρέδωσε ότι «επί 30 χρόνια το brand “Μακεδονία” ουδέποτε προστατεύθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εκχωρώντας πρακτικά το όνομα Μακεδονία στη γειτονική χώρα, την οποία αναγνώριζε έτσι σχεδόν όλος ο πλανήτης».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση για διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, ο κ. Δραγασάκης σημειώνει πως πρόγραμμα επιδότησης υλοποιείται ήδη από το 2018, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, επιχειρήσεις της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχουν κατοχυρώσει «μακεδονικά» εμπορικά σήματα.

Για τα περί κατοχύρωσης περισσότερων μακεδονικών προϊόντων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ, επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αρμοδιότητα του κράτους, αλλά των επιχειρήσεων. «Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποιο αγροτικό προϊόν (πλην οίνου) ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ το οποίο να φέρει στην ονομασία του τον όρο Μακεδονία ή Μακεδονικό, ούτε υπήρξε ποτέ στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάποιο σχετικό αίτημα το οποίο να μην προχώρησε», αναφέρεται στο έγγραφο.

Για την πρόταση του κ. Μητσοτάκη σχετικά με την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα απονέμει το σήμα «GR» στα προϊόντα των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν κατοχυρώσει το «μακεδονικό» σήμα, τονίζει ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μία τεχνικά ανέφικτη και επικίνδυνη για τους καταναλωτές επιλογή. «Είναι γνωστό τοις πάσι πως ένα τέτοιο σήμα δεν έχει κατοχυρωθεί πουθενά. Αντίθετα, η χώρα μας διαθέτει ως επίσημη πιστοποίηση ελληνικής προέλευσης το ελληνικό σήμα, που αποδίδεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και κανονισμών ανά κατηγορία προϊόντος και όχι, φυσικά, αυτόματα. Κι αυτό για να διασφαλίζεται η ανάδειξη της ποιότητας και να αποφεύγεται ο κίνδυνος παραπλάνησης του καταναλωτή», λέει το έγγραφο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα περί βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ εάν δεν επιλυθούν τα ζητήματα χρήσης των εμπορικών σημάτων, ο κ. Δραγασάκης σημειώνει πως «η υπόσχεση αυτή προδίδει πλήρη άγνοια του τρόπου με τον οποίο θέματα σημάτων συνδέονται με ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το ζητούμενο είναι η Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί το ευρωπαϊκό δίκαιο των σημάτων. Αυτό συμφέρει πρώτα και κύρια τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν κατοχυρώσει ευρωπαϊκά σήματα βάσει της αρχής της χρονικής προτεραιότητας. Αν το εθνικό δίκαιο της Βόρειας Μακεδονίας εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό, πώς ακριβώς θα ασκηθεί βέτο για αυτό το θέμα; Και τι θα ζητηθεί για να αρθεί το βέτο;», τονίζεται.

Για το σημερινό Eurogroup ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε πως θα δώσει το πράσινο φως για τη δόση του 1 δισ. ευρώ. «Έχουμε μπει σε νέα φάση. Δεν έχουμε κλείσει έναν χρόνο εκτός μνημονίων και ήδη όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ έχουν υλοποιηθεί. Ανεξάρτητα από την απόφαση του Eurogroup θα υπάρξουν νέα μέτρα ελάφρυνσης, καθώς είναι αναγκαίο και μας το επιτρέπει η ανάκαμψη της οικονομίας. Προτεραιότητά μας είναι το κομμάτι της κοινωνίας που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη του. Σε αυτή την κατεύθυνση συζητάμε για τη νέα ρύθμιση και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις», ανέφερε.

Όπως είπε, με τη δόση και τα αποθέματα που υπάρχουν η χώρα ξεκινάει να εξοφλεί μέρος του χρέους της, με προτεραιότητα αυτό προς το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, είπε ότι είναι εφικτός ο στόχος για εξαγωγές στο 50% του ΑΕΠ, για τις οποίες, όπως τόνισε, «δεν υπάρχει ταβάνι. Δημιουργούμε ένα δυνατό μέτωπο εξαγωγών. Κοιτάμε μόνο μπροστά, ούτε αριστερά, ούτε δεξιά».

Σχετικά με το θέμα των εμπορικών σημάτων είπε ότι οι ανησυχίες των εξαγωγέων δεν είναι υπερβολικές. «Ελάτε να δείτε στις προσεχείς διεθνείς εκθέσεις πώς θα παρουσιαστούν τα σήματα των επιχειρήσεων της Βόρειας Μακεδονίας, τι δυναμική θα έχουν, και με τι κοστολόγιο. Ελάτε να δείτε πόσο θα πωλούνται τα κρασιά που ονομάζονται “μακεδονικά” και πόσο τα δικά μας. Αναγκαζόμαστε δυστυχώς να πρέπει να αποδείξουμε σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον το ποιοι είμαστε και ότι το brand μας είναι μακεδονικό», είπε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ