Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022
x

ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΤΟ ECDC

Σε όσους εγκαταλείπουν την Ουκρανία θα πρέπει να προσφερθεί πλήρης σειρά εμβολίων για την Covid-19 και αναμνηστικές δόσεις, τονίζει το ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι χώρες θα πρέπει να παρέχουν δωρεάν τεστ Covid-19 σε πρόσφυγες από την Ουκρανία για να αποφευχθούν ξεσπάσματα κρουσμάτων της νόσου, καθώς περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους εν μέσω της ρωσικής εισβολής.

Οι μολυσματικές ασθένειες και οι πόλεμοι συχνά είναι αλληλένδετοι και ο κίνδυνος εξάπλωσης των λοιμώξεων θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid στην Ουκρανία ήταν χαμηλά στο 35% έναντι του μέσου όρου της ΕΕ που είναι 71,7%.

Σε όσους εγκαταλείπουν τη χώρα θα πρέπει να προσφερθεί πλήρης σειρά εμβολίων για την Covid-19 και αναμνηστικές δόσεις, αν δεν έχουν αποδεικτικά προηγούμενου εμβολιασμού, με έμφαση σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από την ασθένεια, ανέφερε το ECDC.

Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες στην Ευρώπη, όπως η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, ενώ άλλοι προσπαθούν να κινηθούν πιο δυτικά για να γλιτώσουν από την εισβολή της Ρωσίας.

Τα κέντρα υποδοχής προσφύγων είναι γνωστό ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν εστίες ξεσπάσματος ασθενειών. Το ECDC υπογράμμισε ότι οι χώρες θα πρέπει να κάνουν τεστ σε αυτά τα κέντρα και να προσπαθήσουν να απομονώσουν όσους εμφανίζουν συμπτώματα.

Τα στοιχεία που δείχνουν παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού θα μπορούσαν να προαναγγέλουν ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς ορισμένες χώρες αναφέρουν επίσης πτώση στα ποσοστά τεστ, ανέφερε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας τα έθνη να παραμείνουν σε επαγρύπνηση έναντι του ιού.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ