Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020
x

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΤΟΣ

Έντονη διαμαρτυρία για τη μη έναρξη της διανομής γευμάτων στα δημοτικά των περιοχών τους εξέφρασαν οι Δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Νεάπολης-Συκεών

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τη μη έναρξη της διανομής γευμάτων στα δημοτικά σχολεία των δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Νεάπολης-Συκεών εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο δημοτικές αρχές, όπως ανέδειξε σε σημερινό της ρεπορτάζ η Voria.gr, κάνοντας λόγο για πρωτάκουστο εμπαιγμό και απαράδεκτη κατάσταση.

Οι δήμοι ζητούν άμεσα «την παρέμβαση της Πολιτείας και των αρμόδιων Υπουργείων και Φορέων για την απεμπλοκή του θέματος και την άμεση έναρξη της απρόσκοπτης λειτουργίας του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων και στους Δήμους μας».

Όπως εξάλλου δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, «για μια ακόμη φορά τα λάθη και οι καθυστερήσεις των ανθρώπων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΠΕΚΑ οδηγούν σε ένα τραγικό αποτέλεσμα».

Η κοινή ανακοίνωση των δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Νεάπολης-Συκεών έχει ως εξής:

«Η δημοσιονομική κρίση, που κλυδωνίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, έχει επηρεάσει όλους τους Έλληνες πολίτες, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο λόγω των συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.

Οι συνέπειες της δεινής αυτής οικονομικής κατάστασης, κυρίως σε βάρος των κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτων οικογενειών, δεν αφήνουν ανεπηρέαστα τα ανήλικα μέλη τους, τα παιδιά, τα οποία με τη σειρά τους μεταφέρουν μια δυσάρεστη πραγματικότητα στη σχολική τους κοινότητα, κυρίως στα δημόσια σχολεία.

Η Πολιτεία, στην προσπάθειά της να ανακουφίσει τη μέση οικογένεια, λαμβάνει διάφορα μέτρα, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα σίτισης στα Δημοτικά σχολεία με την ονομασία «Σχολικά Γεύματα».

Το πρόγραμμα απευθύνεται συνολικά σε 185.311 μαθητές ανά την επικράτεια, περιλαμβάνει 1.227 σχολικές μονάδες 74 δήμων-Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Δυστυχώς, στους δήμους μας, στον δήμο Νεάπολης-Συκεών και στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, κατά την περσινή σχολική περίοδο 2019-2020 δεν διανεμήθηκαν σχολικά γεύματα λόγω προσφυγών και δικαστικών διενέξεων των υποψηφίων αναδόχων, όπως το ίδιο συνέβη και για άλλους δυο δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης (Ευόσμου-Κορδελιού, Ωραιοκάστρου). Αποτέλεσμα αυτής της αρνητικότατης εξέλιξης, συνολικά 7.340 παιδιά (4.500 του δήμου Νεάπολης-Συκεών και 2.840 του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης), στερήθηκαν του γεύματος.

Προς μεγάλη απογοήτευσή μας, όμως, η νέα σχολική περίοδος 2020-2021 ξεκίνησε και πάλι με τους χειρότερους οιωνούς, χωρίς να έχει αρχίσει μέχρι στιγμής η διανομή γευμάτων. Σύμφωνα με ενημέρωση της ΔΙΠΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης (29.9.2020), «για τα σχολεία των Δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Νεάπολης-Συκεών περιμένουμε ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΑ λίαν συντόμως», ενώ στους δήμους Ευόσμου-Κορδελιού, Δέλτα, Βόλβης, Λαγκαδά, Π.Μελά, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου «έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα 28-09 στα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής τους η σίτιση των μαθητών/τριών με το πρόγραμμα Σχολικά Γεύματα».

Σε ό,τι αφορά τους δήμους μας πρόκειται για έναν πρωτάκουστο εμπαιγμό όταν είναι γνωστές οι θέσεις μας για το ευαίσθητο και κρίσιμο αυτό θέμα, αλλά και οι ανάγκες της κοινωνίας που συνεχίζει να πλήττεται από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που μαστίζει ιδιαίτερα τις δυτικές συνοικίες.  

Για την αντιμετώπιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης ζητούμε άμεσα την παρέμβαση της Πολιτείας και των αρμόδιων Υπουργείων και Φορέων για την απεμπλοκή του θέματος και την άμεση έναρξη της απρόσκοπτης λειτουργίας του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων και στους Δήμους μας».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ