Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020
x

ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ Η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ


Σε κοινωνικό αναβρασμό βρίσκεται η Γαλλία ενόψει της γενικής απεργίας της 5ης Δεκεμβρίου. Στους δρόμους πάλι οι φοιτητές.

Με απεργίες και διαδηλώσεις σχεδόν καθημερινές, διάφοροι επαγγελματικοί κλάδοι είναι σαν να κάνουν γενική πρόβα ενόψει της συμμετοχής τους στη μεγάλη απεργία της 5ης Δεκεμβρίου.

Σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες κατεβαίνουν και πάλι στους δρόμους οι φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για την ανασφάλεια και την φτώχεια, κάτι που ζοφερά εκφράστηκε από τον 22χρονο, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε στις 8 του μήνα, αλλά και της 18χρονης που επιχείρησε το ίδιο χθες και κατέληξε με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο.

«Δεν είμαστε τίποτα, ας κάνουμε κατάληψη στα πάντα» είναι το σλόγκαν έξω από ένα αμφιθέατρο υπό κατάληψη. Τα φοιτητικά συνδικαλιστικά όργανα καλούν σε μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία της 5ης Δεκεμβρίου.

Απεργία και στην κρατική ραδιοφωνία

Στο μεταξύ σήμερα αλλά και όλη την εβδομάδα έχουν κηρύξει απεργία και οι εργαζόμενοι σε κρατικά ραδιόφωνα, επτά στο σύνολό τους. Δεν συμφωνούν με τις περικοπές 299 θέσεων εργασίας που σχεδιάζει η διεύθυνση, απαντώντας στην κρατική απαίτηση για εξοικονόμηση πόρων 20 εκατομμυρίων.

Το παράδοξο είναι ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά τη μέτρηση ακροαματικότητας την Παρασκευή, που έδινε εξαιρετικά αποτελέσματα και την πρώτη θέση στη France Inter με 6,4 εκατ. ακροατές. «Οι αλλαγές μπορούν να γίνουν όταν όλα πάνε καλά» θεωρείται ότι είναι η άποψη της διεύθυνσης αλλά όχι των εργαζομένων.

Σ’ αυτό το κλίμα θα πρέπει να προστεθεί, μεταξύ άλλων, και η αγανάκτηση των αστυνομικών. Μέσω συναντήσεων με  συνδικαλιστές, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ επιχειρεί να ηρεμήσει τα πνεύματα, πριν από τις διαδηλώσεις της 5ης Δεκεμβρίου, στις οποίες θα συμμετέχουν και τα «Κίτρινα Γιλέκα».

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ