Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021
x

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

Ανήσυχοι οι Έλληνες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse.

Κατακόρυφα έχει αυξηθεί η ανησυχία των πολιτών για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας μετά την έναρξη της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα της εταιρίας Pulse RC για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, το 64% των ερωτηθέντων ανησυχεί αρκετά ή πολύ μετά το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων. Μέτρια ανησυχία εκφράζει το 18%, ενώ το 11% απάντησε ότι ανησυχεί λίγο ή ελάχιστα για τον κορωνοϊό.Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανησυχία για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 20 μονάδες μέσα σε ένα μηνά, καθώς κατά την δημοσκόπηση της Pulse στις 1-3 Ιουνίου, ανήσυχοι δήλωναν το 44% των ερωτηθέντων.

«Ναι» σε αλλαγές στο πλαίσιο για τις διαδηλώσεις

Θετικά βλέπουν οι πολίτες τη θέσπιση πρόσθετων κανόνων στη διεξαγωγή των πορειών και των διαδηλώσεων, καθώς το 56% απάντησε ότι μάλλον ή σίγουρα, πρέπει να τεθούν πρόσθετοι κανόνες έναντι 33% που εκτιμά ότι μάλλον ή σίγουρα δεν χρειάζονται αλλαγές.

Ελληνοτουρκικά

Προβληματισμός υπάρχει και για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις κινήσεις της Άγκυρας. Ειδικότερα, το 70% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ανησυχούν αρκετά ή πολύ για τη στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά έναντι 12% που δήλωσαν λίγη ή ελάχιστη έως καθόλου ανησυχία.

Ανοίγει η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ΝΔ προηγείται κατά 19 μονάδες με 43% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πέρσι το ίδιο διάστημα ήταν στις 8 μονάδες. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%. Εκτός Βουλής φαίνεται πως μένουν Χρυσή Αυγή (1%) και Έλληνες για την Πατρίδα (1%). Στο 7,5% οι αναποφάσιστοι.Η συσπείρωση των ψηφοφόρων των κομμάτων

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει μεγάλη συσπείρωση της τάξης του 86% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ. Στο 9% οι εισροές νέων ψηφοφόρων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η συσπείρωση φτάνει στο 69% και οι εισροές καινούριων ψηφοφόρων στο 2,5%.

Καταλληλότητα για την πρωθυπουργία

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι σύμφωνα με το 48% των ερωτηθέντων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για το 24% ο Αλέξης Τσίπρας ενώ κανένας από τους δύο απάντησε το 23%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο ήταν οκτώ μονάδες πριν από έναν χρόνο και τώρα έχει διευρυνθεί στο 24%.

Για τις καταγγελίες Καλογρίτσα

Η υπόθεση με τις καταγγελίες Καλογρίτσα για την προηγούμενη κυβέρνηση με αιχμή τον Νίκο Παππά, φαίνεται πως έχει πλήξει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, το 40% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι πρόσφατες καταγγελίες Καλογρίτσα έχουν επηρεάσει πολύ ή αρκετά την άποψή τους για την αξιωματική αντιπολίτευση, έναντι 30% που απαντά ότι επηρεάστηκε ελάχιστα ή καθόλου. Το 21% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν έχει ενημερωθεί για την υπόθεση.

Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΝΔ

Για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ το 54% των ερωτηθέντων απαντά ότι τα πήγε καλύτερα απ’ ότι περίμενε (31%) ή ότι τα πήγε καλά όπως το περίμενε (23%). Αντίθετα, το 39% απάντησε ότι η ΝΔ τα πήγε άσχημα όπως το περίμενε (22) ή χειρότερα απ’ ότι περίμενε (17%).

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 58% εκτιμά ότι τα πήγε καλά όπως το περίμενε (20%) ή και καλύτερα απ’ ότι περίμενε (38%). Από την άλλη, το 36% θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός τα πήγε άσχημα (20%) ή χειρότερα απ’ ότι περίμενε (16%).

Ένας χρόνος ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση

Αρνητική είναι η αξιολόγηση των ερωτηθέντων για τον ένα χρόνο του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Πιο συγκεκριμένα, το 69% των ερωτηθέντων απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα πήγε άσχημα όπως το περίμενε (34%) και χειρότερα από ότι περίμενε (35%) έναντι 24% που θεωρεί ότι τα πήγε καλά (18%) και καλύτερα από ότι περίμενε (5%).
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ