Σάββατο 17 Απριλίου 2021
x

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα σαφές πλαίσιο για τα τραπεζοκαθίσματα με όρους σεβασμού απέναντι στον δημόσιο χώρο και στα δικαιώματα των πεζών

Σε δημόσια διαβούλευση θέτει ο δήμος Θεσσαλονίκης το προσχέδιο της νέας κανονιστικής πράξης για τον καθορισμό των προϋποθέσεων χρήσης των κοινόχρηστων χώρων της πόλης.

Βασικός  ένα σαφώς οριοθετημένο πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα μπορούν να αναπτύσσουν κατά τρόπο οργανωμένο τη δραστηριότητά τους τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που μάλιστα έχουν δεχθεί ένα βαρύ πλήγμα λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Ο κλάδος της εστίασης και της ψυχαγωγίας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την οικονομία της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο από το τμήμα Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία του δήμου Θεσσαλονίκης εκδίδονται περίπου 1.100 άδειες, οι οποίες αφορούν αιτήματα επιχειρήσεων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Στη διαμόρφωση των όρων και των προϋποθέσεων που τίθενται από το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων συνυπολογίστηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες του χώρου, με τον τζίρο των καταστημάτων τους να έχει υποστεί σημαντική μείωση.

Την ίδια ώρα η ανεμπόδιστη κίνηση των πεζών και η απρόσκοπτη χρήση των κοινόχρηστων χώρων από όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα από τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα αποτέλεσε πρωτεύοντα στόχο στο πλαίσιο διαμόρφωσης της νέας κανονιστικής πράξης που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Βασική παράμετρο αποτέλεσε ακόμη η διασφάλιση άνετης διέλευσης για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης όπως βεβαίως και η αναβάθμιση της εικόνας αλλά και της λειτουργικότητας των κοινόχρηστων χώρων. Ξεχωριστή μέριμνα λαμβάνεται για την προστασία των περιοχών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό, πολιτιστικό ή ιστορικό ενδιαφέρον μέσα από ένα αυστηρό πλαίσιο αναφορικά με τη χωροθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

Το προσχέδιο της νέας κανονιστικής πράξης για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2020. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης ή εκπρόσωπος φορέα θα μπορεί να καταθέτει τις επισημάνσεις ή τις πιθανές προτάσεις του προς τη διεύθυνση Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία του δήμου Θεσσαλονίκης στο email: salonepix@gmail.com.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει δεύτερο στάδιο διαβούλευσης με τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης, πριν η κανονιστική πράξη να κατατεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δείτε το προσχέδιο της Κανονιστικής εδώ
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ