Τρίτη 24 Μαΐου 2022
x

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: AΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ - ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

Οι αλλαγές τις οποίες έκανε ο δήμαρχος είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένες, τόσο στους αντιδημάρχους όσο και στους εντεταλμένους.

Δεν έκρυβε εκπλήξεις το νέο σχήμα διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης το οποίο ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Οι αλλαγές τις οποίες έκανε ο δήμαρχος είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένες, τόσο στο σχήμα των αντιδημάρχων όσο και σε αυτά των εντεταλμένων συμβούλων και των επικεφαλής των νομικών προσώπων. Η εξέλιξη αυτή ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη καθώς, όπως είχε παραδεχθεί και ο ίδιος ο κ. Ζέρβας σε πρόσφατη συνάντησή του με δημοσιογράφους, λόγω έλλειψης πάγκου οι επιλογές του ήταν περιορισμένες.

Εάν θα πρέπει να ξεχωρίσουμε κάποια πρόσωπα από τον χθεσινοβραδινό ανασχηματισμό στο δήμο Θεσσαλονίκης αυτά είναι ο Κώστας Ιακώβου ο οποίος αναβαθμίστηκε σε αντιδήμαρχο, αναλαμβάνοντας μάλιστα το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Καθαριότητας και στον αντίποδα είναι ο τέως πλέον αντιδήμαρχος Χάρης Αηδονόπουλος ο οποίος εξέπεσε στη θέση του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Στα πρόσωπα του ανασχηματισμού περιλαμβάνεται και η νέα μετεγγραφή του κ. Ζέρβα, ο Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ο οποίος μόλις προχθές αποχώρησε από την παράταξη Ορφανού με την οποία είχε εκλεγεί και μία μέρα μετά ανέλαβε θέση αντιδημάρχου. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι έμεινε άθικτη η ομάδα της παράταξης Ταχιάου η οποία αμέσως μετά τις εκλογές συντάχθηκε με τον κ. Ζέρβα.

Αλλαγές στους αντιδημάρχους

Κατά τα άλλα, το σχήμα των αντιδημάρχων παρέμεινε κατά 9/11 ίδιο, τουλάχιστον σε επίπεδο προσώπων. Ειδικότερα, επτά αντιδήμαρχοι διατήρησαν τα χαρτοφυλάκιά τους, δύο άλλαξαν τομείς ευθύνης και δύο αποχώρησαν. Συγκεκριμένα:

1. Παρέμειναν στις θέσεις τους οι αντιδήμαρχοι:

- Γιώργος Αβαρλής, Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος στη ΔΕΠΘΕ.

- Μαρία Καραγιάννη, Πολιτισμού και Τουρισμού, η οποία αναβαθμίστηκε καθώς θα εκτελεί παράλληλα καθήκοντα αναπληρώτριας δημάρχου, θέση την οποία είχε έως τώρα ο κ. Αηδονόπουλος.

- Ιωάννα Κοσμοπούλου, Παιδείας, η οποία είχε οριστεί άλλωστε αντιδήμαρχος τον Μάρτιο του 2021.

- Μιχάλης Κούπκας, Οικονομικών.

- Μάκης Κυριζίδης, Τεχνικών Έργων, ο οποίος πήρε και τον τομέα της Βιώσιμης Κινητικότητας τον οποίο όμως, ουσιαστικά τρέχει ο σύμβουλος του κ. Ζέρβα, Δημήτρης Μήτρου.

- Στέλιος Λιακόπουλος, Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

- Στεφανία Τανιμανίδου, Διαδημοτικής Συνεργασίας και Απόδημου Ελληνισμού.

2. Άλλαξαν χαρτοφυλάκιο οι αντιδήμαρχοι:

- Νίκος Ζεϊμπέκης ο οποίος έφυγε από την Καθαριότητα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζέρβας δεν ήταν ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του και ανέλαβε τους τομείς Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού τους οποίους είχε έως τώρα ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης. Ο τελευταίος, ο οποίος υπενθυμίζεται είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη Βούγια, είχε σύντομη θητεία καθώς διορίστηκε αντιδήμαρχος τον Μάρτιο του 2021.

- Σωκράτης Δημητριάδης ο οποίος από το Πράσινο μετατέθηκε στην Κοινωνική Πολιτική, στη θέση του κ. Αηδονόπουλου.

3. Οι δύο νέοι αντιδήμαρχοι:

- Κώστας Ιακώβου, από εντεταλμένος σύμβουλος, υπεύθυνος για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και πρόεδρος του ΟΒΡΕΠΟΜ, τώρα αναλαμβάνει το δύσκολο χαρτοφυλάκιο της Καθαριότητας, τομέα στον οποίο ο κ. Ζέρβας επιθυμεί διακαώς να εμφανίσει έργο.

- Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ο οποίος αναλαμβάνει το Περιβάλλον, το οποίο είχε ο κ. Δημητριάδης, καθώς και τα θέματα διαχείρισης των κοιμητηρίων.

Οι εντεταλμένοι

Περιορισμένες ήταν οι αλλαγές και στο σχήμα των εντεταλμένων συμβούλων καθώς τρεις στους τέσσερις παρέμειναν. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Δαγκλής διατηρεί υπό την ευθύνη του τη δημοτική αστυνομία, ο Βασίλης Μωϋσίδης τον τομέα Πολιτικής Προστασίας, ενώ η Ναταλία Βαρσάμη άλλαξε χαρτοφυλάκιο, αφήνοντας τη σχολική στέγη και αναλαμβάνοντας τα τεχνικά έργα, τομέα τον οποία ελέγχει απόλυτα ο κ. Κυριζίδης, όπερ σημαίνει ότι ο ρόλος της κ. Βαρσάμη θα είναι μάλλον περιορισμένος.

Τέλος, στη θέση του κ. Ιακώβου, αναλαμβάνει εντεταλμένος για θέματα που αφορούν τους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ο Στέφανος Γωγάκος.

Οι πρόεδροι των Νομικών Προσώπων

- Στη θέση του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, την οποία κατείχε ο κ. Γωγάκος, τοποθετήθηκε ο τέως, πλέον, αντιδήμαρχος Χάρης Αηδονόπουλος, γεγονός που αποτελεί σαφή υποβάθμιση για τον ίδιο.
- Στην προεδρία της Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΚΕΔΗΘ), την οποία είχε η κ. Βαρσάμη, διορίστηκε η Δήμητρα Ακριτίδου η οποία, όπως είχε γράψει η Voria.gr έχει επανακάμψει τους τελευταίους μήνες στην παράταξη Ζέρβα, μετά την απομάκρυνσή της από τη θέσης της αντιδημάρχου Παιδείας, πριν από περίπου έναν χρόνο, εξ αιτίας της υπόθεσης με τους εκτός λίστας εμβολιασμούς.
- Στη θέση του προέδρου του Οργανισμού Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας (ΟΒΡΕΠΟΜ) όπου ήταν ο κ. Ιακώβου, τοποθετήθηκε ο κ. Γωγάκος, παράλληλα με τη θέση του ως εντεταλμένου συμβούλου.
- Στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Βρεφοκομείου "Άγιος Στυλιανός" ορίστηκε ο Θεόφιλος Πατέλης, έως πρότινος πρόεδρος στο Σύνδεσμο Δυτικής Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος για τη λειτουργία των νεκροταφείων Ευόσμου. Η προεδρία του εν λόγω Συνδέσμου περνά για την επόμενη διετία στον δήμο Ευόσμου οπότε ο κ. Πατέλης έπρεπε να αξιοποιηθεί κάπου αλλού.

Τέλος, θέση στη διοίκηση βρήκε και ένας ακόμη δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, ο Χρήστος Αναστασάκης, εκλεγείς με την παράταξη Ψωμιάδη, ο οποίος ορίστηκε αντιπρόεδρος του δ.σ. των ΚΑΠΗ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ