Παρασκευή 29 Μαΐου 2020
x

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Η σημασία που έχει η Αλεξανδρούπολη για τους Ρώσους και το δείπνο του Τούρκου προξένου στο Λονδίνο στα μέλη της Οθωμανικής δυναστείας.

Σε συνέντευξή του ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα ανέφερε πως μέσα στο 2019 στην Αλεξανδρούπολη θα εγκαινιαστεί Επίτιμο Προξενείο. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσία όπου στην συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν συζητήθηκε η επανασύσταση του επίτιμου προξενείου της Ρωσίας σε Αλεξανδρούπολη.

Η ιστορία του Επίτιμου Προξενείου στην Αλεξανδρούπολη δεν είναι καινούργια. Πρόκειται για προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, με πολλούς πρωταγωνιστές. Για την Ρωσία η Αλεξανδρούπολη, δεν είναι μόνον ένας γεωστρατηγικός κόμβος υψίστης σημασίας, αλλά έχει και ιστορική διάσταση, επειδή ως νέα πόλη, ρυμοτομήθηκε από Ρώσους μηχανικούς.

Κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου του 1877-1878, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Δεδέαγατς, όπως λεγόταν η αρχαία Σάλη, και εγκαταστάθηκαν σε αυτό. Οι επικεφαλής αξιωματικοί σχεδίασαν το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης που βασίζονταν σε φαρδείς, παράλληλους δρόμους αποφεύγοντας τις αδιεξόδους ώστε να διευκολύνεται η γρήγορη μετακίνηση στρατευμάτων.

Ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες πέθαναν στην πόλη το 1878 από επιδημία τύφου. Προς τιμήν των Ρώσων στρατιωτών ανεγέρθηκε μνημείο στον προαύλιο χώρο του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου.

Η ονομασία δεν προέρχεται από τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά από τον βασιλιάς της Ελλάδας, Αλέξανδρο Α', που επισκέφθηκε την πόλη, και οι τοπικές Αρχές αποφάσισαν να μετονομάσουν την πόλη σε Αλεξανδρούπολη, προς τιμήν του [από Νεάπολη, που την ονόμασαν για λίγο το 1920, μόλις απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς].

Τελικά, αυτό που έπρεπε να κάνουν Τσίπρας και Κοτζιάς, το κάνουν οι Αλβανοί των Σκοπίων. Η "Συμμαχία των Αλβανών", απαιτεί να μη αναγράφονται ως "Μακεδόνες", επειδή το κράτος είναι πολυεθνικό και δεν είναι δυνατόν όλοι οι πολίτες να αποκαλούνται "Μακεδόνες".

Με ποιους πάμε να συνάψουμε συμφωνία, ανάλογη των Πρεσπών, με τον Κοτζιά να βιάζεται το καλοκαίρι, να την κλείσει κι αυτήν όπως-όπως; Σε Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αλβανία γράφεται μεταξύ άλλων, ότι η διαφθορά είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Αλβανία.

Μέλη της οργάνωσης "Λευκά Κράνη" ασχολούνταν με την εμπορία οργάνων και πραγματοποίησαν κλοπές στη Συρία, σύμφωνα με στοιχεία που υπέβαλε ο Διευθυντής του "Ιδρύματος Μελέτης για τη Δημοκρατία", Μαξίμ Γκριγκόριεφ, στα Ηνωμένα Έθνη. [Μα τι λέτε τώρα… Η οργάνωση του "φιλάνθρωπου" Τζορτζ Σόρος κάνει τέτοια πράγματα;]

Αφού ετοιμάζεται για σουλτάνος ο Ερντογάν, πρέπει να έχει στην αυλή του και Οθωμανούς αξιωματούχους. Προ καιρού, ο πρόξενος της Τουρκίας στο Λονδίνο, παρέθεσε δείπνο προς τιμή των μελών της Οθωμανικής δυναστείας, που ζουν στην Αγγλία. Διαβάστε ποιοι παραβρέθηκαν:

Ο Σελαχαντίν Εφέντι δισέγγονος του Οθωμανού σουλτάνου Μουράτ του Ε΄, η κόρη του Αϊσέ Γκιουλνέβ Σουλτάν, ο γιος του Ορχάν Μουράτ Εφέντι, η Λεϊλά Μπεγκίν δισέγγονη της Μεντιχά Σουλτάν, κόρης του Οθωμανού Σουλτάνου Αμπντουλμετζίντ, και ο Μαχμούτ Εφέντι τρισέγγονος του Οθωμανού Σουλτάνου Μεχμέτ Ρεσάντ. [Γιουσουφάκια από την Ελλάδα δεν κλήθηκαν για να σερβίρουν. Στον άλλο δείπνο].

Και πρέπει βέβαια να πω, ότι ο δείπνος έγινε σε μια θερμή ατμόσφαιρα. Το φαγητό περιλάμβανε ντολμάδες σε ελαιόλαδο, παστουρμά, κεμπάπ, πληγούρι και γλυκά σύκο και ροδάκινο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ