Τρίτη 13 Απριλίου 2021
x

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ:ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ

Το γεγονός ότι δεν λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια η συγκεκριμένη συνοριακή δίοδος ήταν μια απομόνωση της περιοχής, τονίζει ο κ. Πασχαλίδης.

Ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής προσδοκά ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης στην περιοχή της λίμνης Πρέσπας, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και η οποία, όπως ανακοίνωσε, χθες, σε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, η αναπληρωτής υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, θα κυρωθεί την προσεχή εβδομάδα από τη Βουλή.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Πασχαλίδης τόνισε ότι ήταν ένα παλαιό αίτημα των κατοίκων της περιοχής, εδώ και 52 χρόνια, τέθηκε στον πρωθυπουργό πριν από ενάμιση χρόνο, στα «Πρέσπεια» του 2017 και από τότε, όπως ανέφερε, ξεκίνησε μια διαδικασία, που οδήγησε στη σχετική συμφωνία Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας.

«Η διάβαση αυτή λειτουργούσε από το 1959 έως το 1967. Ήταν μια ιδιότυπη διάβαση και επιτρεπόταν η διέλευση των κατοίκων σε βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων, όπου παρείχαμε γεωργικές εργασίες, κτηνιατρικές, ιατρικές υπηρεσίες. Έκλεισε μονομερώς από την Ελλάδα, τρεις εβδομάδες αφότου ανέλαβε η κυβέρνηση των συνταγματαρχών», εξήγησε ο κ. Πασχαλίδης.

Όπως είπε, το γεγονός ότι δεν λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια η συγκεκριμένη συνοριακή δίοδος «ήταν μια απομόνωση της περιοχής», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ανοίγεται η προοπτική για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής.

Η Πρέσπα μπορεί να γίνει η λίμνη της φιλίας και της συνεργασίας, τόνισε ο κ. Πασχαλίδης, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα στην περιοχή. «Εμείς λέμε ότι είναι τρία κράτη, δύο λίμνες ένα κοινό μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, δε, πως «εκείνο που προσδοκούμε είναι η αύξηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας», εξηγώντας πως κάθε χρόνο κυκλοφορούν στην ευρύτερη περιοχή της γειτονικής χώρας περίπου 200.000 Δυτικοευρωπαίοι, ένα κομμάτι των οποίων θα μπορούσε να περάσει και στη δική μας περιοχή. «Από τους 200.000, αν περάσουν οι 10.000-15.000 και κοιμηθούν ένα βράδυ, αυξάνεται κατά 100% το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πρεσπών.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πρεσπών, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην περιοχή κοντά στα τριακόσια πενήντα καταλύματα, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τη διαμορφωθείσα ζήτηση στο μέλλον, όπως επίσης και αρκετά καταστήματα εστίασης. «Έχουμε αρκετά καλά να τους προσφέρουμε, οπότε πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια θετική ανταπόκριση από αυτούς», επισήμανε ο κ. Πασχαλίδης.

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να προωθηθεί η ανάπτυξη ενός κοινού τουριστικού προϊόντος, ο δήμαρχος Πρεσπών απάντησε θετικά, επισημαίνοντας πως μετά τη λειτουργία της διάβασης θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις. «Οι σχέσεις είναι αρκετά αναβαθμισμένες αυτή την περίοδο, έχουμε περίπου έξι διασυνοριακά έργα τα οποία εκτελούμε,με το μεγαλύτερο έργο να είναι η κατασκευή των τελωνείων. Το έργο αυτό είναι της τάξης των πέντε εκατομμυρίων ευρώ περίπου, ποσό το οποίο έχει δεσμευτεί για το λόγο αυτό, για τη δημιουργία της διασυνοριακής διάβασης», εξήγησε ο κ. Πασχαλίδης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ