Πέμπτη 22 Απριλίου 2021
x

ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ν. ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ: ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΒΟΗΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, Εμμανουήλ Καρράς, τόνισε ότι η τοπική αρχή δεν ενημερώθηκε για την αυστηροποίηση των μέτρων.

Τη λήψη επιπλέον μέτρων στον νομό Θεσσαλονίκης σχολίασε, μέσω ανάρτησης στο Facebook, ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, Εμμανουήλ Καρράς, υπογραμμίζοντας πως η πολιτεία παίρνει αποφάσεις για την τοπική κοινωνία, χωρίς προηγουμένως να ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές. Ωστόσο, προτρέπει τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, που συστήνουν οι ειδικοί, καθώς στο μέλλον μπορεί να γίνουν ακόμη αυστηρότερα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

"Αγαπητές Συνδημότισσες, Αγαπητοί Συνδημότες,

Επειδή απέναντι σας ήμουν πάντα ειλικρινής, έτσι και τώρα, εφόσον δέχομαι πολλές ερωτήσεις σχετικά με την πραγματική κατάσταση και τα κρούσματα στον νομό, καθώς και το πώς φθάσαμε στη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, οφείλω να σας πω ότι δεν έχουμε καμία επιπλέον ενημέρωση, ως δημοτική αρχή πέραν αυτών, που ακούμε από τους αρμόδιους διαχείρισης αυτής της κατάστασης σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, ή διαβάζουμε στα ΜΜΕ. Τη διαχείριση τoυ ιού έχει η πολιτική προστασία και τα εμπλεκόμενα κατά περίπτωση υπουργεία υπό τον συντονισμό του Πρωθυπουργού. Οι δήμοι δεν ερωτώνται, δεν έχουν καμία εμπλοκή στη λήψη αποφάσεων, αλλά ούτε και τυγχάνουν ενημέρωσης για την επιδημιολογική παρατήρηση της νόσου. Αξίζει να σας πω ότι ακόμη και για το κλείσιμο των σχολείων, που είναι αρμοδιότητα Δημάρχου, στην περίπτωση του ιού δεν ισχύει και απαιτείται σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Ωστόσο η εφαρμογή των μέτρων είναι αρχή αδιαπραγμάτευτη, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η προτεραιότητα προστασίας της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα των συμπολιτών μας, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Θα πρέπει να εμπιστευθούμε τους επιστήμονες του τόπου μας και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες τους. Δεν είμαι επιδημιολόγος, για να σας μιλήσω για τον ιό, αλλά ως Δήμαρχος μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου επιδείξαμε από την αρχή ιδιαίτερη σοβαρότητα απέναντι σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση. Κάναμε και κάνουμε ό, τι μπορούμε, για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, ακόμη κι όταν επικριθήκαμε έντονα για την ακύρωση του Φεστιβάλ Θάλασσας και της Εμποροπανήγυρης του Αγίου Μάμαντος.

Αναφορικά με την κατάσταση, που ζούμε όλο αυτό το διάστημα, καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολη για όλους. Δοκιμαστήκαμε και δοκιμαζόμαστε. Οι οικονομικές συνέπειες είναι τεράστιες και με μεγάλο αντίκτυπο σε βάθος χρόνου. Όμως θα πρέπει πάντα να βάζουμε πάνω από όλα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι ώρα κρίσιμη. Είναι ώρα, που πρέπει ο καθένας να επιδείξει ατομική και συλλογική ευθύνη. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας.

Από την άλλη πρέπει να ζητηθεί από όλους μας και να δοθεί σαφής απάντηση για τα δεδομένα, που οδήγησαν στη λήψη αυτής της οριζόντιας απόφασης για τον νομό μας. Η άγνοια γεννά σεναριολογία, συνωμοσιολογία και άγνωστους εχθρούς από παντού και κυρίως ανυπακοή στην τήρηση των μέτρων. Επιπλέον, δεσμεύομαι σε συνεργασία με όλους τους φορείς του τόπου να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, που πλήττονται.

Στη φάση, που βρισκόμαστε, είναι κρίσιμο να τηρήσουμε τις συστάσεις των ειδικών για τις επόμενες δέκα ημέρες επιδιώκοντας μετά το πέρας τους σε χαλάρωση των μέτρων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε σε αυστηροποίηση πλήττοντας ακόμη περισσότερο την τοπική οικονομία και κυρίως θέτοντας σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία όλων μας.

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους. Είναι ηθικό χρέος όλων μας. “Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ»” είπε ο σπουδαίος αγωνιστής του 1821 Γ. Μακρυγιάννης. Ας πιστέψουμε, λοιπόν, στο «εμείς», για να βγούμε κι αυτή τη φορά νικητές".
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ