Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022
x

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΕ ΕΒΡΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΠΥΡΑΚΗ

Η Κομισιόν αναμένεται να προχωρήσει σε διερεύνηση των αεροψεκασμών των Τούρκων στον Έβρο με φυτοφάρμακα μετά από ερώτηση που έθεσε η ευρωβουλευτής ΝΔ

Η Κομισιόν αναμένεται να προχωρήσει σε ενδελεχή διερεύνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος των προβλημάτων από τους αεροψεκασμούς των Τούρκων στον Έβρο με φυτοφάρμακα απαγορευμένα από την ΕΕ. Το μείζονος σημασίας πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ανέδειξε με ερώτηση της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης  Όλιβερ Βαρχέλι, απαντώντας στην ερώτηση της κ. Σπυράκη, τόνισε ότι  για τους αεροψεκασμούς στον Έβρο δεν υπάρχουν στην Επιτροπή λεπτομερή στοιχεία και για το λόγο αυτό, το θέμα θα διερευνηθεί περαιτέρω με τις τουρκικές αρχές. Διευκρίνισε, ότι «η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Τουρκία υπόκειται σε άδεια, καταχώριση και επιθεώρηση. Η εναρμόνιση της νομοθεσίας με το κεκτημένο στον τομέα αυτόν έχει προχωρήσει. Για την αποζημίωση των γεωργών, η Ελλάδα μπορεί να χορηγήσει, για παράδειγμα, ενισχύσεις ήσσονος σημασίας βάσει κανονισμού».

Στο ερώτημα της κ. Σπυράκη εάν «υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας των κρατών μελών από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που οφείλονται σε πρακτικές τρίτων χωρών και πώς αυτό εφαρμόζεται», ο κ. Βαρχέλι κατέστησε σαφές, ότι αυτή η προστασία βασίζεται σε πολυμελείς συμφωνίες, όπως είναι η σύμβαση της Στοκχόλμης.

Το «κλειδί» για τη λύση του συγκεκριμένου προβλήματος, όπως τονίζεται στην ερώτηση της κ.Σπυράκη, είναι εάν «υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από την Επιτροπή επιτόπιοι έλεγχοι, προκειμένου να διαπιστωθεί το εύρος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από παράνομα φυτοφάρμακα». Για το θέμα αυτό ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, ξεκαθάρισε ότι «η Επιτροπή διενεργεί ελέγχους σε τρίτες χώρες για να επαληθεύσει τη συμμόρφωση της νομοθεσίας και των συστημάτων τους, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι τα εμπορεύματα που εξάγονται στην Ένωση ανταποκρίνονται στις σχετικές απαιτήσεις της ΕΕ. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν διαθέτει νομική βάση για τη διενέργεια ή τη χρηματοδότηση επιτόπιων ελέγχων».

Αναφορικά με τη δυνατότητα στήριξης των αγροτών που επλήγησαν από τη συγκεκριμένη τακτική ο κ.Βαρχέλι, είπε «το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) μπορεί να παρέχει στήριξη στους γεωργούς για προληπτικές δράσεις και για την αποκατάσταση της γεωργικής γης και του παραγωγικού δυναμικού που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα» ωστόσο υπογράμμισε ότι «η τρέχουσα έκδοση του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) στηρίζει μόνο προληπτικές δράσεις. Για να λάβουν και άλλες μορφές στήριξης, τα κράτη μέλη πρέπει να τροποποιήσουν το ΠΑΑ που έχουν καταρτίσει».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ