Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020
x

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΜΟΣΙΑΛΟΥ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, αναφέρθηκε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου, την ανοσία και τη σημασία πιθανών παρενεργειών.

Για όλα όσα αφορούν το εμβόλιο σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις με την AstroZeneca μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως εξήγησε, η διακοπή των ερευνών για το συγκεκριμένο εμβόλιο «είναι συνήθες εμβόλιο» αποκαλύπτοντας ότι «είναι η δεύτερη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο (σ.σ. να υπάρξει ασθένεια εθελοντή). Την πρώτη φορά όμως διαπίστωσαν ότι η εισαγωγή εθελοντή στο νοσοκομείο δεν είχε σχέση με το εμβόλιο».

«Τώρα ξέρουμε ότι πρόκειται για εθελόντρια που είχε κάνει το εμβόλιο. Αυτό που ψάχνουν είναι αν σχετίζεται άμεσα με τον εμβολιασμό ή αν υπήρχε υποκείμενο νόσημα. Από τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca γνωρίζουμε ότι θα πάρει εξιτήριο σύντομα άρα δεν ήταν σοβαρή επιπλοκή.To γεγονός ότι δεν θα μείνει για πολύ καιρό στο νοσοκομείο σημαίνει ότι δεν μιλάμε για τόσο σοβαρό πρόβλημα που αρχικά το ονόμασαν εγκάρσια μυελίτιδα» πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος.

«Αν αυτό ισχύει και αν δεν έχουμε σοβαρότερο πρόβλημα τότε η διακοπή μπορεί να είναι από 1-4 εβδομάδες. Αν ήταν μια απλή φλεγμονή του νωτιαίου μυελού. Συτό ήταν η αρχική εικόνα, δεν έχει προκύψει κάτι άλλο, θα περιμένουμε την ανεξάρτητη επιτροπή» πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε έχει σημασία «πώς μετράμε στις κλινικές δοκιμές. Αν δούμε μια παρενέργεια για 1 στους 100 υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αν αφορά 1 στους 30.000 δεν είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Έχει σημασία η βαρύτητα του περιστατικού. Αν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα οι ανησυχίες θα είναι μικρότερες. Αν είναι μια επίπτωση που χρειάζεται αγωγή για μεγαλύτεο χρονικό διάστημα τότε υπάρχει μεγαλύτερο ζήτημα».

Διευκρίνισε, δε, ότι διακοπή μελέτης «σημαίνει ότι δεν παίρνουν νέους εθελοντές και όχι ότι δεν μετρούν τους ήδη συμμετέχοντες εθελοντές».

Ερωτηθείς για το ρωσικό εμβόλιο ο κ. Μόσιαλος υπενθύμισε ότι «δόθηκε έγκριση, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες της φάσης ΙΙΙ. Οι δύο πρώτες φάσεις στηρίχθηκαν σε λιγότερους από 80 εθελοντές ενώ περισσότερες κλινικές μελέτες στη φάση ΙΙΙ έχουμε 30.000 εθελοντές».




A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ