Πέμπτη 9 Απριλίου 2020
x

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ;


Το κυβερνών κόμμα κινδυνεύει με διάσπαση Ο Ρέντσι ζητά να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο μέχρι τον Aπρίλιο.To Σαββατοκύριακο αναμένεται να παραιτηθεί.

Μετά την ήττα στο δημοψήφισμα για την μεταρρύθμιση του Συντάγματος τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση.

Να δείξει ότι συνεχίζει να ελέγχει το κόμμα, και ότι μπορεί, κατά συνέπεια, να επιστρέψει στην πρωθυπουργία.

Οι βουλευτικές εκλογές είναι όλο και πιο πιθανό να γίνουν τον Οκτώβριο- ή και αργότερα- και όχι τον Ιούνιο, όπως πολλοί πίστευαν μέχρι πρόσφατα. Δεν το ζητά, πλέον, μόνον ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της «Φόρτσα Ιτάλια», αλλά και ο ιδρυτής της «Συμμαχίας της Ελιάς», Ρομάνο Πρόντι.

Σχεδόν βέβαιη η επανεκλογή του Μ. Ρέντσι

Στο μεταξύ, ο Ματέο Ρέντσι θέλει να παραμείνει στο προσκήνιο και να καθορίσει το μέλλον των «Δημοκρατικών».

Η αριστερή μειοψηφία του κόμματος, όμως, κάνει σαφή αναφορά σε κίνδυνο διάσπασης. «Η διάσπαση αυτή υπάρχει ήδη στους ψηφοφόρους μας», λέει ο πρώην γραμματέας, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Η αναφορά του είναι, κυρίως, στους απογοητευμένους, εκείνους ψηφοφόρους που έχουν πάψει να προσέρχονται στις κάλπες, και σε όσους επιλέγουν να στηρίξουν το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα ετοιμάζεται να κατέβει, στις επόμενες εκλογές, με δικό του αυτόνομο ψηφοδέλτιο και να προχωρήσει, στην συνέχεια, και σε συγκρότηση κόμματος.

Η εμμονή, δηλαδή, του Ρέντσι, σε μια κεντρώα γραμμή, στην απόρριψη μιας πιο συλλογικής διοίκησης, και στην απομάκρυνση από τις αριστερές ρίζες των «Δημοκρατικών», oδήγησε το κόμμα ένα βήμα πριν την επίσημη διάσπαση. Στο συνέδριο θα επανεκλεγεί -πιθανότατα- γραμματέας, αλλά κινδυνεύει να χάσει μεγάλο αριθμό στελεχών και ψηφοφόρων.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ