Κυριακή 11 Απριλίου 2021
x

ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: ΔΥΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η διαΝΕΟσις στηρίζει το 7ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης - Εκδηλώσεις στην Αθήνα για την πολιτική συμμετοχή της διασποράς και τις νέες ανισότητες

Εκδήλωση με θέμα «Συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στο πολιτικό γίγνεσθαι» διοργανώνουν η διαΝΕΟσις, το Πρόγραμμα για την Ελληνική Διασπορά (Greek Diaspora Project at SEESOX) του Κέντρου Νοτιοανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η Ομάδα Ελληνικής Πολιτικής της Βρετανικής Εταιρείας Πολιτικών Σπουδών (Greek Politics Specialist Group - Political Studies Association), με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, σημαίνουσες προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής, πανεπιστημιακοί του εξωτερικού και της εγχώριας ακαδημαϊκής κοινότητας, ειδικοί σε θέματα διασποράς και μετανάστευσης θα εκθέσουν τις απόψεις τους στη συζήτηση, τη Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου στις 6.00 μ.μ. στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

Η εκδήλωση διαρθρώνεται γύρω από δύο συζητήσεις. Με τη συμβολή ακαδημαϊκών, το πρώτο πάνελ θα εστιάσει σε ευρύτερα ζητήματα της πολιτικής συμμετοχής της διασποράς, θα αναγνωρίσει πεδία, δρώντες και τρόπους όπου αυτή μπορεί να λάβει χώρα. Με τη συμμετοχή πολιτικών, το δεύτερο πάνελ θα προσεγγίσει τις δυνατότητες, τις δυσκολίες και τα όρια της άσκησης του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης ΕΔΩ και να δηλώσετε συμμετοχή ΕΔΩ.

Παράλληλα, η «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία» και η διαΝΕΟσις διοργανώνουν δημόσια συζήτηση, με θέμα: «Οι νέες ανισότητες».

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Χαιρετισμοί από:
- Ιωάννη-Αλέξιο Ζέπο, Πρόεδρο της Κίνησης Πολιτών, Πρέσβη ε.τ.
- Διονύση Νικολάου, Γενικό Διευθυντή της διαΝΕΟσις

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας της διαΝΕΟσις με τίτλο «Ακραία Φτώχεια στην Ελλάδα» και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με ομιλητές τους:
- Μάνο Ματσαγγάνη, επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας, Καθηγητή Δημόσιας Οικονομικής, Πολυτεχνείο του Μιλάνο
- Τάσο Γιαννίτση, ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υπουργό
- Γεωργία Καπλάνογλου, αναπλ. Καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πρόεδρος της Alpha Bank και μέλος του Δ.Σ. της Κίνησης Πολιτών, Βασίλης Ράπανος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 18:30, στον Πολυχώρο Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Δηλώσεις συμμετοχής: Τηλεφωνικά - 210 72 20 063 ή ηλεκτρονικά ΕΔΩ.

Η πρόσκληση ΕΔΩ.

Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Τέλος, η διαΝΕΟσις στηρίζει το 7ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργανώνουν η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer και το Δίκτυο Navarino, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Δεκαπέντε διανοητές από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο συναντώνται στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, και συζητούν για τις ανισότητες κάθε μορφής σήμερα.

Μερικές από τις επιμέρους ενότητες του Συμποσίου περιλαμβάνουν θέματα όπως: η Ευρώπη σε έναν κόσμο αναδιανομής ισχύος, η Τουρκία και η Μέση Ανατολή στο επίκεντρο ενός αδυσώπητου γεω-στρατηγικού ανταγωνισμού και η επόμενη μέρα στην Ελλάδα: ανόρθωση ή παρακμή;

Μεταξύ των ομιλητών ξεχωρίζουν ο Edmond Alphandéry, πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και Πρόεδρος του Centre for European Policy Studies στις Βρυξέλλες, μιας από τις μεγαλύτερες δεξαμενές σκέψης στην Ευρώπη, o Stefan Kornelius, διευθυντής της Sueddeutsche Zeitung, μιας από τις μεγαλύτερες και εγκυρότερες γερμανικές εφημερίδες, ο Soli Özel ένας από τους πιο γνωστούς αναλυτές της σύγχρονης Τουρκίας διεθνώς και Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων του τουρκικού ΣΕΒ(TUSIAD) και ο Χρήστος Στυλιανίδης, Ευρωπαίος Επίτροπος της Κύπρου, υπεύθυνος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων.

Στο φετινό Συμπόσιο συμμετέχουν επισήμως, παρουσιάζοντας μέρος των ερευνών τους, εκτός από τη διαΝΕΟσις, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και Το ΔΙΚΤΥΟ για τη ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το Συμπόσιο ΕΔΩ.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ