Κυριακή 5 Ιουλίου 2020
x

ΔΕΣΦΑ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΜΕ SOCAR

Η συμμετοχή της Socar στο ΔΕΣΦΑ αναμένεται να περιοριστεί και να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής της ιταλικής SNAF, στο τμήμα που θα μεταβιβαστεί.

Την αισιοδοξία τους για επίτευξη συμφωνίας με τη Socar για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ύστερα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη διοίκηση της εταιρείας, την περασμένη Τρίτη, εκφράζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτιμώντας ότι στο τελικό σχήμα θα είναι αυξημένη η συμμετοχή της ιταλικής SNAM.

Οι ίδιοι κύκλοι απέκλειαν το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος για τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τόνιζαν ότι το έλλειμμα θα αποσβεστεί ως το τέλος του 2017 με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΣΦΑ, αναμένεται τώρα - σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που περιελήφθησαν στον νόμο με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης - από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ο καθορισμός των τιμολογίων μεταφοράς για το 2017 και τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, η συμμετοχή της SOCAR στο ΔΕΣΦΑ προβλέπεται να περιοριστεί σημαντικά κάτω από το 50% που είναι το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, η SOCAR θα μεταβιβάσει τουλάχιστον το 30% των μετοχών (από το 66% που θα αποκτήσει μέσω του διαγωνισμού, εφόσον αυτός ολοκληρωθεί) στην ιταλική SNAM με την οποία είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ