Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020
x

ΔΕΝΔΙΑΣ: ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΞΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε τις τρεις κατευθύνσεις γύρω από τις οποίες η Αθήνα επιθυμεί να κινηθεί η διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη.

Για το παρασκήνιο της επίσκεψης του Λίβυου στρατάρχη, Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα, την επερχόμενη διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη αλλά και τις τουρκικές προκλήσεις μίλησε απόψε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τη μη πρόσκλησή της στη διάσκεψη, κάνοντας παράλληλα λόγο για λανθασμένη απόφαση της γερμανικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Αθήνα επιθυμεί η Σύνοδος στο Βερολίνο να κινηθεί σε τρεις κατευθύνσεις. «Ανακωχή, κατάπαυση του πυρός και αναγνώριση της ακυρότητας των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης».

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι εργασίες για τη διεξαγωγή της διάσκεψης έχουν ξεκινήσει πέντε χρόνια πριν. «Η τότε κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην συμμετάσχει. Όταν ξεκινήσαμε εμείς τις προσπάθειες για την συμμετοχή μας ήταν αργά» ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

Ο κ. Δένδιας είπε ακόμα ότι και ο Χάφταρ απαιτεί την κατάργηση των μνημονίων Τουρκίας -Λιβύης. «Θεωρεί ότι είναι βλαπτικά για τους Λίβυους. Την ίδια θέση έχει σειρά χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ κ.ο.κ. Η Γερμανία έχει την υποχρέωση να προασπίσει την ευρωπαϊκή θέση για την αναγνώριση της ακυρότητας των μνημονίων. Θέση της Ελλάδας είναι η απομάκρυνση όλων των ξένων στοιχείων από την Λιβύη» είπε.Ως προς το παρασκήνιο της επίσκεψης Χάφταρ στην Ελλάδα, είπε: «Είχαμε από την επίσκεψή μου στη Βεγγάζη συνεννοηθεί με τον κ. Χάφταρ να έρθει στην Αθήνα. Κρίναμε πως ήταν ο κατάλληλος χρόνος να έρθει την Πέμπτη στην Αθήνα και επίσκεψή του παράγει υπεραξία».

Σε ότι αφορά τις προσδοκίες για τη Διάσκεψη σημείωσε: «Δεν κρατάμε τεράστιο καλάθι. Είναι μια φάση το Βερολίνο. Δεν περιμένουμε το τέλος. Περιμένουμε να υπάρξει μια ανακωχή και την ακύρωση των μηνομονίων που είναι η ομπρέλα της ξένης παρέμβασης στη λιβυκή κρίση. Προς αυτήν την κατεύθυνση ενθαρρύναμε τον στρατάρχη Χάφταρ...»

Για τις τουρκικές προκλήσεις ο ΥΠΕΞ τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα δεν ενεργεί με σκοπό να στραφεί εναντίον της Τουρκίας αλλά για να εμπεδώσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Επιδιώκουμε το ιδιο να σκεφθεί και η Τουρκία. Εμείς δεν πιστεύουμε στη λογική των κανονιοφόρων» επεσήμανε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Να καταγράψουμε τη διαφορά μας για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ