Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020
x

ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ

Ο εθελοντισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη στον δήμο μας έχουν βαθιές ρίζες, υπογράμμισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Με δεκάδες νέους εθελοντές αιμοδότες, που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο προσκλητήριο κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης του δήμου Νεάπολης-Συκεών, πολλαπλασιάστηκαν και ενισχύθηκαν οι τάξεις κινήματος εθελοντισμού, ενώ η Δημοτική Τράπεζα Αίματος μέσα στο έτος ενισχύθηκε κατά 1.742 μονάδες, παρά τον αποκλεισμό κάποιων περιοχών λόγω κρουσμάτων ελονοσίας.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία εκστρατεία Εθελοντικής Αιμοδοσίας που διοργάνωσε με επιτυχία ο δήμος και η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, και η οποία ολοκληρώθηκε προχθές, Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, 37 νέοι αιμοδότες ένωσαν τη δύναμη ανθρωπιάς με τους χιλιάδες εθελοντές προσφέροντας για πρώτη φορά λίγο από το αίμα τους, με την τελική συγκέντρωση να φθάνει στις 441 μονάδες. Να σημειωθεί ότι η Εκστρατεία του Νοεμβρίου ήταν αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ποντίων (με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τις θηριωδίες του Κεμάλ), γεγονός που αγκαλιάστηκε από τις παμποντιακές Ενώσεις και τους τοπικούς συλλόγους, όπως επίσης και από όλους τους συλλόγους και φορείς της κοινωνίας.
Συνολικά, σε όλες τις εκστρατείες αιμοδοσίας που διοργανώθηκαν μέσα στο 2019 συγκεντρώθηκε ο εντυπωσιακός αριθμός των 1.742 μονάδων αίματος, επιβεβαιώνοντας πόσο σημαντική είναι αυτή η εκστρατεία προκειμένου να υπάρχει επάρκεια αίματος στα νοσοκομεία για ανθρώπους που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, που πρέπει να χειρουργηθούν ή για παιδιά που χρειάζονται αίμα και αιμοπετάλια.

«Ο εθελοντισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη στον δήμο μας έχουν βαθιές ρίζες, κάτι που καταγράφεται σε κάθε εκστρατεία αιμοδοσίας. Ιδιαίτερα συγκινητικό και αισιόδοξο είναι το γεγονός της αύξησης νέων εθελοντών, τους οποίους συγχαίρουμε και ευχαριστούμε», δηλώνουν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παρή Γενίτσαρη.

Πλατειά ενημέρωση

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Κοινωνικής Προσφοράς και Αλληλεγγύης, που ξεκίνησε στις 2 Νοεμβρίου από τη Δ.Ε. Αγ. Παύλο και Πεύκων, και ολοκληρώθηκε προχθές, Σάββατο 9 Ιουνίου στη Δ.Ε. Νεάπολης, με ενδιάμεσο σταθμό τη Δ.Ε. Συκεών, οι εθελοντές αιμοδότες ενημερώνονταν από εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη προκειμένου να γίνουν δότες αιμοπεταλίων, βλαστοκυττάρων και μυελού των οστών, όπως, επίσης, και δωρητές οργάνων σώματος. Κι αυτή η εκστρατεία αιμοδοσίας πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Θεαγένειο», «Ιπποκράτειο» και «Γ. Παπανικολάου».

Δυστυχώς αρκετοί ήταν οι εθελοντές αιμοδότες που προσήλθαν στους σταθμούς αιμοδοσίας αλλά δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν καθώς προέρχονταν από μεγάλες περιοχές που τελούν υπό αποκλεισμό εξαιτίας κρουσμάτων ελονοσίας, σύμφωνα με τον δήμο. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν μπορούν να δώσουν αίμα προσωρινά, εξαιτίας των κρουσμάτων ελονοσίας, οι πολίτες που κατοικούν ή εργάζονται στις εξής περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης:

Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου
Δήμο Δέλτα: Δ.Ε. Εχεδώρου, Καλοχωρίου (Καλοχώρι), Νέας Μαγνησίας (Νέα Μαγνησία), Διαβατών (Διαβατά, Αγ.Σοφία), Σίνδου (Σίνδος)
Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Δ.Ε. Μενεμένης, Δ.Κ. Μενεμένης (συμπεριλαμβάνονται οι περιοχές Νέα Μενεμένη, Βόσπορος, Άγιος Νεκτάριος-Δενδροπόταμος, Μουριές).
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ