Τρίτη 20 Απριλίου 2021
x

ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ: ΚΑΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗ

Ξεπερνά τα 68 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του δήμου Νεάπολης-Συκεών με έμφαση στο μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα και την κοινωνική πολιτική

«Ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς σηματοδοτεί τη διαρκή ανάπτυξη του δήμου μας. Είναι ένας προϋπολογισμός με όραμα που οδηγεί τον δήμο μας όλο και πιο ψηλά, όλο και πιο μπροστά, βελτιώνοντας διαρκώς την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Είναι ο πιο αναπτυξιακός και οραματικός προϋπολογισμός των τελευταίων δέκα χρόνων, καθώς εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων δεκάδων εκατ. ευρώ, η υλοποίηση των οποίων αντανακλάται στην ποιότητα ζωής των συνδημοτών και συμπολιτών μας, όχι μόνο μέσα από το φιλόδοξο και μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα αλλά και από την επιμονή μας να επενδύουμε σε προγράμματα και δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα».

Με την επισήμανση αυτή ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης περιέγραψε το στίγμα του προϋπολογισμού του 2021 που εγκρίθηκε χθες το βράδυ κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου, η επισήμανση αυτή έρχεται να επιβεβαιωθεί από τα οικονομικά μεγέθη, σύμφωνα με τα οποία, σε σχέση με το οικονομικό έτος 2020, διευρύνεται και ενισχύεται ακόμη περισσότερο ο ρόλος του δήμου στην πορεία οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, «παρά τις δυσοίωνες συνθήκες που τα τελευταία χρόνια έχουν επιφέρει τον οικονομικό και θεσμικό στραγγαλισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Εάν προσθέσουμε τα περίπου 25 εκατ. ευρώ που εξασφαλίσαμε από χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων για μεγάλα έργα, όπως είναι αυτό της πλήρους ανακατασκευής και ανάπλασης της οδού Επταπυργίου στις Συκιές, μαζί με τους 40 κάθετους άξονες, ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο έργο όλων των εποχών, και οι οποίες χρηματοδοτήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες, τότε καταλαβαίνει κανείς το πόσο καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του δήμου μας είναι ο προϋπολογισμός του 2021, ο οποίος τελικά θα ανέλθει στα 90-95 εκατ. ευρώ. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι ο δήμος μας, κατάλληλα προετοιμαζόμενος σε όλα τα επίπεδα, δεν αφήνει καμία ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη και να πάει χαμένη. Έχουμε όραμα και πρόγραμμα, έχουμε σχέδιο και αγωνιζόμαστε χωρίς να υποστέλλουμε ούτε στιγμή τη σημαία των διεκδικήσεων, της ανάπτυξης και της προόδου», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Διεύρυνση επενδύσεων

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσίασε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Ζιγκερίδης, ο προϋπολογισμός του 2021 ανέρχεται στα 68.475.894 ευρώ, και είναι «από τους πιο σημαντικούς των τελευταίων ετών».

«Παρά τις δραματικές μειώσεις των κρατικών χρηματοδοτήσεων, ο δήμος μας, με την καλή διαχείριση των οικονομικών, όχι μόνο διατηρεί και ενισχύει τη δυναμική του με αποτέλεσμα να σχεδιάζει και να υλοποιεί μεγάλα έργα, αλλά διευρύνει και την κοινωνική του πολιτική μέσω των δυο Νομικών του Προσώπων, όπως είναι η ΚΕΥΝΣ και το ΔΚΚΠΑ που χρηματοδοτούνται με πάνω από 6,5 εκατ. ευρώ για δράσεις και προγράμματα, διατηρώντας ταυτόχρονα το ισχυρό δημοτικό ταμείο που αποτελεί εγγύηση για την εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, χαρακτηριστικοί είναι οι τομείς των τεχνικών έργων, πρασίνου και πολεοδομίας όπου προβλέπονται επενδύσεις άνω των 26,5 εκατ. ευρώ, της καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού με επενδύσεις άνω των 8,2 εκατ. ευρώ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η απόκτηση νέων οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και νέου εξοπλισμού, αλλά και η πρόβλεψη υψηλών κονδυλίων για απαλλοτριώσεις κυρίως στις περιοχές της Πέτρου Λεβαντή και Αρμενοχωρίου.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε χθες κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και αποτελεί συνέχεια της διαβούλευσης με την κοινωνία και τους θεσμικούς εκπροσώπους της, εγκρίθηκε νωρίτερα από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ χωρίς καμία παρατήρηση. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, ο προϋπολογισμούς «έχει τηρήσει τις οδηγίες που δόθηκαν με την υπ’ αριθμ. 46735/23.07.2020 ΚΥΑ και με τις απαντήσεις του πεδίου ‘‘Συχνές Ερωτήσεις: Προϋπολογισμοί Τ.Α.-2021’’, οι οποίες ταυτόχρονα αποτέλεσαν κριτήρια της διενεργούμενης αξιολόγησης».

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ